Västnyländska segrare vid Karis Uras jubileumstävlingHerretta. Antti-Pekka Leskinen från Lynx var snabbast i Snappertuna. Bild: Benny Forsström

Lynx Antti-Pekka Leskinen och OK Raseborgs Sara Lindholm segrade i huvudklasserna vid Karis Uras orienteringstävling i Snappertuna på lördagen. I de övriga klasserna skördade de västnyländska föreningarna sedan ytterligare tio segrar. 


Tävlingen i Snappertuna var nu samtidigt en del i föreningen Karis Uras 110-års jubileumsfirande, senare på hösten är det sedan dags för en större fest. Då föreningen grundades var det inledningsvis gymnastik, brottning och friidrott man sysslade med men senare har även bl.a. olika bollspel, skidåkning, simning, boxning, orientering och schack funnits med i bilden.

Orienteringen kom med på programmet efter krigen och 1947 hölls de första träningarna. I dag är orienteringen tillsammans med schack de grenar man aktivt sysslar med inom Karis Ura.


Orienteringssektionens ordförande, Marja-Liisa Lehto, är en av föreningens verkliga trotjänare och under lördagen var hon fullt sysselsatt med sin uppgift som tävlingsledare. Föreningen är i dag en erkänt duktig arrangör av såväl mindre som större värdetävlingar och det är något Lehto är stolt över.

– Jag tycker föreningen mår bra och vi har väldigt många som ställer upp som arrangörer och även i övrigt då det behövs talkohjälp, berättar Lehto.

Inga problem

Speciellt många medlemmar som aktivt tävlar har Karis Ura inte i dagsläget, men föreningens motionsorienteringar är populära och årligen deltar en stor mängd barn i nybörjarskolor. 

Arrangemangen i Snappertuna fortlöpte utan problem och tävlingsledaren Lehto kunde konstatera att det rutinerade arrangörsgänget som vanligt skötte sina uppgifter.

– Det mesta har gått enligt planerna men visst hade vi hoppats på ett aningen större deltagarantal. Det är nog en stor utmaning att komma på sätt att locka deltagare i framtiden, konstaterar Marja-Liisa Lehto.

Tävlingskalendern inom finländsk orientering är för tillfället väldigt kompakt och det gör att utmaningarna växer för arrangörer av mindre nationella tävlingar.

– Här tycker jag att förbundet också kunde fundera på de mindre föreningarna och se över hur till exempel orienteringsveckorna är upplagda, säger Lehto.

Lördagens banläggare Markku Lehto instämmer i oron och konstaterar att orienteringens popularitet i sig inte minskat nämnvärt, det svåra är att locka folk till tävlingar.

– Ser man på olika motionsorienteringar och till exempel Jukola så slår man ju deltagarrekord så gott som årligen. Fortsätter nedgången i deltagarantal vid nationella tävlingar så kommer det dock att bli utmanande att hitta arrangörer i framtiden, konstaterar han.

Att Karis Ura även i framtiden kommer att fungera som värd för orienteringstävlingar står helt klart men det är möjligt att prioriteringen i ännu högre grad skjuts mot värdetävlingar där stora deltagarantal är en garanti.

– Redan nu är vår strategi att med jämna mellanrum arrangera mästerskapstävlingar och då det gäller till exempel FM är nästa möjlighet för oss troligtvis 2023 eller 2024. Vem som då håller i trådarna för arrangemangen är förstås en annan sak för själv blir man ju inte yngre, konstaterar Markku Lehto med ett skratt.

Jämn kamp

Vid lördagens tävling var Lynx Antti-Pekka Leskinen snabbast i herrklassen efter en jämn kamp mot OK Trians Petteri Muukkonen. Marginalen mellan de två stannade till slut vid 30 sekunder och trean Mikko Sirén från Angelniemi förlorade sedan med ytterligare drygt två minuter. Av de västnyländska herrlöparna lyckades även Lynx Lauri Kleemola ta sig bland de tio bästa då han slutade åtta.I damernas huvudklass segrade OK Raseborgs Sara Lindholm efter ett stabilt lopp. Lindholm slog Maria Määttänen från Espoon Suunta med två minuter och 19 sekunder. Tredje platsen gick till Lynx Sara Karvonen, medan Karis Uras Josefina Sundman slutade femma, knappt fem och en halv minut efter Lindholm.

Sara Lindholm har tävlat sparsamt denna säsong och trivdes i den krävande terrängen i Snappertuna.

– Fysiskt är jag rätt långt från vad jag en gång varit men jag har fokuserat på noggrann orientering i de tävlingar jag ställt upp i och det lönade sig också här, konstaterade hon. Några större mål har hon inte ställt upp inför denna säsong men några intressanta tävlingar finns i planerna under hösten.

– Bara jag håller mig frisk och skadefri så hoppas jag kunna göra bra lopp i åtminstone förbundsmästerskapen i Grankulla i augusti och eventuellt också i någon FM-tävling, berättade Lindholm.

Framgångar

I de övriga klasserna höll sig de västnyländska orienterarna också väl framme. Lynx Oskari Heiskanen segrade i klassen H21A-kort och i motsvarande damklass var klubbkamraten Aino Mänkärlä snabbast för dagen. Lynx tredje seger noterades Suvi Heikkilä för då hon var snabbast i D16. Hiidenkiertäjäts Kari Laine (H45) och Manne Suominen (H50) tog varsin seger på herrsidan och i damernas 20-årsklass var HiKis Jenna Tulonen etta. OK Raseborgs orienterare löpte hem ytterligare fyra klassegrar då Pamela Roth (D40), Gun-Viol Lång (D55), Peter Sjöholm (H65) och Cedrik Sandell (H18) alla vann sina klasser. I klassen H65 var raseborgarna överlag starka då Hans Randström (3:e) och Sune Forsström (4:e) följde upp Peter Sjöholm seger.

På juniorsidan blev OK Raseborgs Alex Fagerlund (H13) och Frida Fagerlund (D12) bägge andra i sina klasser och därtill löpte Rasmus Tenkanen (5:e i H13), Viggo Fagerlund (5:e i H10), Fredrik Lemström (6:e i H10), Siri Lindroos (4:e i D14) och Cilia Sandell (6:e i D14) in bland de sex bästa. 


Mer läsning