Västnyländska segrar i OK Raseborgs vårtävling

Rasmus Tenkanen från hemmaklubben OK Raseborg var tvåa i pojkarnas 12-årsklass. Bild: Benny Forsström

Aleksi Leskinen från Kyrkslättsföreningen Lynx var snabbast i herrarnas huvudklass och Yvonne Gunell från Pargas IF bäst bland damerna vid OK Raseborgs vårtävling i Hangö på söndagen. Förutom Leskinens triumf blev det fem segrar för de västnyländska orienterarna.

I herrarnas huvudklass blev det en jämn kamp om topplaceringarna då de tre bästa rymdes inom 40 sekunder, på den drygt åtta kilometer långa banan. Snabbast var alltså Lynx Aleksi Leskinen, före Esa Huttunen från Turun Metsänkävijät och Samu Heiska från Vehkalahden Veikot.

Leskinen, som till skillnad från sina bröder Aapo och Antti-Pekka inte tävlade på lördagen i Snappertuna, trivdes i Hangö.

– Det här var första gången jag orienterade här och terrängen var väldigt lämplig för en tävling så här tidigt på våren, sade han.

Ett rätt så felfritt lopp i kombination med bra form räcker ofta långt och så var fallet även för Aleksi Leskinen.

- Orienteringen är nu för tiden mera en livsstil för mig och några större personliga målsättningar inom grenen har jag inte längre. Men visst är jag i bra form och det är klart att det blir allvar varje gång nummerlappen sätts på bröstet, berättade Aleksi Leskinen.

Förutom Leskinen löpte även Hiidenkiertäjäts brödraduo Otto och Vilho Loukkalahti in bland de tio bästa i herrklassen då de slutade på placeringarna sju och åtta.

Hård kamp

Om kampen om segern var hård i herrarnas huvudklass så var det ingenting mot vad fallet var i damtävlingen. Snabbast för dagen var här Pargas IF:s rutinerade Yvonne Gunell men hon fick ytterst hårt motstånd då IF Femmans Julia Järveläinen till slut förlorade med endast fyra sekunder.

Järveläinen hade därmed en mycket lyckad premiärhelg i västnyland då lördagens seger i Snappertuna följdes upp av en andra plats i Hangö. Lynx Anne-Mari Leskinen var tredje snabbaste dam för dagen men fick ge sig med över sex minuter mot toppduon.I de övriga klasserna lyckades fem västnyländska löpare vinna sina klasser. Hikis Marko Loukkalahti (H45) och Florian Fritzén (H12), Lynx duo Karim Mbembela (H14) och Tuomas Kuusinen (H10 skärmrutt) samt OK Raseborgs Cedrik Sandell (H16) fick alla kliva högst upp på prispallen.

Överraskning

För Cedrik Sandell var segern kanske aningen överraskande då det var fråga om säsongens första riktiga orientering.

– Jag kom hem från en skidresa dagen innan denna tävling och även i övrigt har jag ännu inte hunnit träna just någon orientering denna vår. Så med tanken på det får jag nog vara väldigt nöjd över dagens insats, berättade han. Uthållighetslöftet från Snappertuna tävlar framgångsrikt i flera grenar och det ställer vissa krav på träningen.

– Det blir nog mest tränat skidåkning på vintern men jag strävar till löpa något pass varje vecka också för att hålla vanan inne, berättar Cedrik Sandell och säger att följande orienteringstävling blir under påsken i Pemar.

OK Raseborgs juniorlöpare stod även för en hel del andra fina insatser på söndagen. Rasmus Tenkanen var tredje snabbast i pojkarnas 12-årsklass och Ada Westerberg slutade tvåa i klassen D12 stödrutt. I klassen D14 löpte kvartetten Siri Lindroos, Monique Westerberg, Matilda Smedslund och Cilia Sandell in på placeringarna 5-8.