Västnyländska danser visas på europeisk festival

livet. Att dansa folkdans är en livsstil, menar Annette Westerholm, ledare för Kyrkslätts folkdansare. Bild: Privat

När festivalen Europeade ordnas för första gången i Finland håller folkdansarna i Pojo och Kyrkslätt den lokala fanan högt.

De två folkdansgrupperna har för festivalen slagit ihop sig och deltar med ett gemensamt 25-minuters dansprogram.

– Vi har bundit ihop flera danser till ett program. Alla danser är västnyländska, säger Annette Westerholm, Kyrkslätts folkdansares ledare och västra Nylands folkdansdistrikts distriktsinstruktör.

Bland annat finns här danserna "Skinnkompasse" och "Kyrkslätts kadrilj" från Kyrkslätt och "Sex bussar" från Tenala. Helheten kompletteras med fyra folkdanser från Pojo.

Totalt fyrtio personer från de två danslagen deltar i festivalen. Med sig har de tre egna spelmän – två på dragspel och en på fiol – så att danserna genomförs till levande musik.

Dräkterna skiljer dansarna

Det är första gången som Europeaden ordnas i Finland, trots att festivalen har arrangerats i över femtio år. Trots att Annette Westerholm är ett proffs i sammanhanget med 35 års erfarenhet av folkdans, har hon aldrig deltagit i en Europead.

– Dit kommer både folkdansare och folkmusiker och också körer. Festivalen har över 6 000 deltagare, 289 grupper från 24 länder.

Från Finland deltar 1 147 personer. Programmet består utöver invigning och avslutning av gatu-uppvisningar, workshops, en massiv parad och en modeshow med folkdräkter.

– Vi dansar alla i den folkdräkt vi har, vi har ingen enhetlig dräkt för vår grupp, säger Westerholm.

Just dräkterna är för övrigt det som mest skiljer åt folkdansare från olika länder. Själva danserna går ibland att koppla till ett visst land, men mycket i danserna är universellt.

– Ibland kan man genom att se på dansen och lyssna på musiken gissa sig till varifrån dansen kommer. Ibland går det inte alls att säga.

Förutom den västnyländska uppvisningen finns också en gemensam, finlandssvensk uppvisning på programmet. Alla folkdansare från Svenskfinland dansar tillsammans på fredagskvällen och på avslutningsfesten.

Vad är det som får dig att fortsätta med folkdans?

– Oj. Det här är själva livsgnistan, det är en så härlig hobby. Hela familjen kan vara med, man får resa och träffa människor. Det är ett helt koncept och en livsstil, säger Annette Westerholm.

Ordnas 26–30.7 i Åbo

Festivalen är den 54:e i ordningen, men den första som ordnas i Finland

Europas största årliga folktraditionsevenemang

Förutom dans och folkmusik presenteras också andra finska folkliga traditioner som kyrkbåtsrodd, tango och dansbanor.

24 länder har deltagare på festivalen

Mer läsning