Västnyländsk teaterveteran spelar på Lurens

Mångsidig. Kim Snygg som fågelskrämman i Trollkarlen från Oz. Han har axlat många roller under sina 16 år på Raseborgs sommarteater. Bild: VN-arkiv/Benjamin Lundin

Kim Snygg, veteran på Raseborgs sommarteater, axlar i sommar rollen som Stig H. Olsson i Lurens sommarteaters uppsättning av Sällskapsresan.

Den svenska antihjälten är enligt Kim Snygg själv annorlunda än de roller han haft under sina sexton säsonger på Raseborgs sommarteater.

– Stig Helmer har inte varit någon stor favorit för mig men jag har nog sett filmerna. Han är definitivt en egen karaktär, säger Snygg.

Snygg har tidigare spelat bland annat Quasimodo, en strippande arbetslös man i pjäsen The Full Monty, fågelskrämman i Trollkarlen från Oz och nu senast Max Dettweiler i förra sommarens uppsättning av The Sound of Music. Han har också varit med i många andra västnyländska revyer och farser.

Orsaken att han denna sommar figurerar på Pernåscenen i stället för i Raseborg är att han flyttat till Borgå i höstas.

– Och det kan vara lite svårt att klara sig utan sommarteater. Det ska bli roligt att testa någonting nytt. Det är ju lite annorlunda med vridläktare och så.

Något definitivt avslut på Raseborgsåren vill han heller inte tala om.

– Man vet aldrig var man hamnar. Det kan gott hända att jag återkommer, säger han.

Musikalen Sällskapsresan av Bengt Palmers och Jakob Skarin baserar sig på Lasse Åbergs komiska filmklassiker från 1980. Den har premiär på Lurens den 30 juni.

Mer läsning