Västnyländsk kvinna som lurade släktforskare att köpa dna-tester dömdes för bedrägeri

Västra Nylands tingsrätt dömde kvinnan till 1 år och 2 månaders villkorligt fängelse för 56 bedrägerier. Bild: SPT

Nästan sextio släktforskare ville veta mera om sitt genetiska ursprung, men blev blåsta. Gärningsmannen dömdes till villkorligt fängelse och skadestånd.

En 57-årig kvinna dömdes för hela 56 bedrägerier i Västra Nylands tingsrätt på tisdagen. Offren var släktforskare som hoppades på ny information om sitt ursprung.

Kvinnan i Lojo kom i kontakt med offren via olika släktföreningar. Hon ordnade föreläsningar där hon pratade om släktforskning och efteråt erbjöd hon en möjlighet att beställa dna-test från ett känt amerikanskt bolag via henne.

Kvinnan levererade bolagets testpaket till offren. Offren tog ett dna-prov på sig själva och skickade det till kvinnan. När ingenting hände försökte offren kontakta henne igen, men då slutade hon svara.

Några av offren skickade provet direkt till det amerikanska företaget, men inte heller de fick några resultat eftersom kvinnan inte betalat till bolaget.

Offren betalade mellan 140 och 1 650 euro för dna-testet. Flera av offren var äldre personer som inte klarade av att beställa testet på egen hand.

Tingsrätten dömde kvinnan till 1 år och 2 månaders villkorligt fängelse. Dessutom dömdes kvinnan att betala kring 10 000 euro i rättegångskostnader och mer än 30 000 euro i skadestånd till sina offer.

Domen har inte vunnit laga kraft.

Mer läsning