Västispodden kollar in en bunker och sjövillor

Thomas Sundström och Johanna Lemström kollar in några av veckans nyheter i Västispoddens 47:e avsnitt. Bild: Lina Enlund

Det är fredag och det innebär att ett nytt avsnitt av Västispodden är här.

Veckans avsnitt startar i Kabanovs bunker i Hangö – det vill säga den sovjetiska militärbasens kommandocentral som var belägen i Badhusparken i Hangö, strax norr om Casino.

– Arbetet inleddes i onsdags och det som sker nu är provgrävning för att kartlägga hur vidare undersökningar kunde utföras, i första hand inom ramen för en fältkurs i andra världskrigets konfliktarkeologi, säger Thomas Sundström.

Från Hangö kommer också en annan nyhet, nämligen den om att Eckerö Lines kryssningsfartyg besöker Hangö under tre lördagar i juni.

– Vi berättade ju för ett tag sedan att Viking Line anlöper staden under regattan i juli, men nu hakar alltså Eckerö Line också på, säger Johanna Lemström.

Till havs rör vi oss också med nyheten om att en tre affärsmän vill göra en planeringsreservering för Barckens udde, eller vattnet utanför närmare bestämt. De vill planera för en flytande stadsdel med sjövillor där.

– Stadsstyrelsen I Raseborg var i sak positiv, med inte redo att så där utan vidare godkänna planeringsreserveringen. Man vill ha mer information, säger Johanna Lemström.

Vi tipsar också om EIF:s fotbollsmatch på söndag, som dessvärre spelas utan publik. På söndag är det dessutom mors dag – grattis alla mammor!

Här kan du lyssna på veckans avsnitt: