Västispodden bandades på distans den här veckan

Det fjärde avsnittet av Västispodden är ute nu! Bild: Thomas Sundström

Det fjärde avsnittet av Västispodden är bandat på distans via videosamtal. Mira Strandberg satt hemma i sin bastu och Johanna Lemström vid sitt köksbord – med en mikrofon mellan oss och respektive dator.

Det gäller att vara kreativ när man jobbar under karantänliknande förhållanden. Då den här veckans avsnitt av Västispodden bandades gjorde vi det på distans, så ljudet kan vara litet svajigt, men vi hoppas ni har överseende med det!

I det fjärde avsnittet av Västispodden pratar vi bland annat om olika följder coronakrisen fått i vårt närsamhälle. Kommuner och städer förbereder sig för att permittera personal eller stoppa utbetalningen av lön. Det kommer försiktigt sagt drabba hundratals västnylänningar. De kommunala arbetsgivarna måste ändå i första hand försöka hitta ersättande arbetsuppgifter åt de anställda vars nuvarande jobb är satta på paus.

I veckans podd pratar vi också om Degerbyborna Lena Selén och Berndt Gottberg som mycket välförtjänt fick Svenska folkskolans vänners folkbildningsmedalj. Mira träffade dem tidigare i veckan – utomhus och på behörigt avstånd.

En annan ickecoronarelaterad nyhet som vi pratar om är att styrelsen för samkommunen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, den så kallade HUS-styrelsen, möts på måndag. HUS-styrelsen ska bland annat behandla profileringen av Raseborgs sjukhus. Beslutsförslaget är att sjukhusets samjour, som är öppen dygnet runt med bakjour, stängs. Det skulle innebära att den operativa verksamheten avvecklas. Enligt beslutsförslaget skulle HUS anhålla om undantagslov från social- och hälsovårdsministeriet om att ersätta samjouren med en allmänläkarjour dygnet runt.

Har du något som du önskar att vi skulle prata om i Västispodden? Då kan du mejla oss på vnred@vastranyland.fi eller johanna.lemstrom@vastranyland.fi.

Här kan du lyssna på veckans poddavsnitt!

Mer läsning