Västis tipsar: De här artiklarna måste du läsa

I dagsläget jobbar Alysson Soares som maskinskötare och som närvårdare. Bilden är tagen i samband med ett besök hos Juuso Tamminen. Bild: Lina Enlund

Här hittar du fem artiklar från den senaste veckan som vi definitivt tycker att du ska läsa.

ARBETSKRAFT. Från och med nästa höst inleder Lärkulla i Karis arbetskraftsbaserade språkkurser i finska och svenska. En som ändå redan har gjort en motsvarande resa på Lärkkulla är Alysson Soares. I dag är han finländsk medborgare och talar både svenska och finska.

– Jag ville komma in i samhället och min fru och hennes släktingar talade alla svenska och också i fotbollen gick det mesta på svenska. Så det var ett naturligt val att börja studera svenska. Och det gick ganska bra, säger han.

Klicka här för att läsa mera om Alysson Soares och Lärkkullas kurssatsning.

FÖRETAG. Stallet i Ekenäs hade egentligen tänkt ha öppet längre, men restaurangen tvingades stänga för säsongen i oktober och i bakgrunden finns inspektioner som bland annat visar att utrymmena är bristfälliga. Trots att det fortfarande finns saker att åtgärda siktar ändå Stallet på att slå upp dörrarna även nästa säsong.

– Vårt mål är att öppna igen senast i april–maj. Allt kommer vara större och bättre, vi letar redan efter personal säger krögaren Iwan Harries.

Klicka här för att läsa mera om Stallet.

Stallet har en sommar bakom sig och siktar på en andra. Bild: Lina Enlund

INREDNING. Stylisten, designern och dekoratören Emma Berghem saknar minsann inte idéer när det gäller inredning. Vi har besökt henne i Ekenäs för att få veta hur man ska tänka när man inreder sitt hem.

– Tänk inte smått, tänk stort! Köp en stor soffa fast lägenheten är liten. Och rada aldrig möblerna längs väggarna, låt dem komma in i utrymmet och lämna marginal bakom, säger hon.

Klicka här för att få flera tips av Emma Berghem.

Emma Berghem delar med sig av inredningstips. Bild: Lina Enlund

JUBILEUM. 1979 totalförstördes Bromarv kyrka från 1753 i en brand, men två år senare stod en ny kyrka färdig. Vi har träffat kontraktsprost Anders Lindström och Per Lindgård för att prata om branden och den 40-åriga kyrkan.

– När jag kom dit såg jag bara rök, men sedan exploderade fönstren av hettan med en smäll. Då fick elden det syre som den behövde och på någon minut kyrkan övertänd. Det var mycket dramatiskt, säger Lindgård som var på plats när kyrkan brann.

Anders Lindström konstaterar att den förstörda kyrkan lämnade ett stort ärr efter sig och framför allt på en liten ort som Bromarv med en församling bestående av drygt 1 000 medlemmar.

– En kyrka berör ofta en människa på ett så starkt sätt vid flera avgörande händelser, det är kanske där man döps, där man viger sig och där man till slut även jordfästs. Det är den där trygga punkten i tillvaron som alltid finns där – även om man annars kanske inte besöker den så ofta, säger Lindström.

Klicka här för att läsa hela artikeln.

Per Lindgård och Anders Lindström utanför Bromarv kyrka som uppmärksammade sina 40 år i söndags. Bild: Lina Enlund

RASEBORG. Nästa höst ska Raseborg ha en ny stadsdirektör och jakten är i full gång. Vi har tagit reda på vilken slags direktör stadens företag, kulturliv och idrottsrörelse vill ha.

– Jag hoppas också att vi får en direktör som vill samarbeta med de olika företagen, för de är viktiga för staden. Oberoende av om det handlar om små eller om stora företag, säger Henna Ljung som är ordförande för Företagarna i Raseborg.

Klicka här för att få veta vilken stadsdirektör representanter för Västra Nylands handelskammare, Västnyländska ungdomsringen och BK-46 vill ha.

Henna Ljung trivs som företagare i Raseborg och hoppas att den nya stadsdirektören värnar om företagen. Bild: Lina Enlund