Västis sommarvikarier är redo att sätta sig i blöt

Emilie Nordström, Carolina Savander och Wilma Jensén ser fram emot en spännande sommar. Bild: Lina Enlund

Ett säkert sommartecken är att sommarvikarierna har dykt upp på Västra Nylands redaktion i Ekenäs.

Västra Nylands redaktion har i år en trio med skrivande reportrar. De jobbar alla första gången på en tidningsredaktion.

– Jag ser mest fram emot att få träffa intressanta människor som jag kanske aldrig hade mött om jag inte hade hamnat här. Det absolut roligaste är att få träffa personer och ta del av deras historia, säger Carolina Savander.

Hon kommer ursprungligen från Grankulla och bor och studerar nu i Helsingfors, men har många kopplingar hit till Västnyland. Carolina studerar socialpsykologi på Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet, och läser en del journalistik på sidan om.

- På fritiden scoutar jag en hel del, sjunger i kör och är aktiv inom olika studentföreningar.

Hon tycker det ska bli kul att få lite yrkeserfarenhet och lära sig hur det riktigt går till när en färdig tidning dimper ner i postlådan.

– Att få tillbringa sommaren i vackra Ekenäs är såklart också ett plus.

Nya bekantskaper

Emilie Nordström kommer från Karis. Hon har studerat svenska språket vid Åbo Akademi i tre års tid med planen att bli modersmålslärare.

– Journalistyrket har också alltid funnits med någonstans på kartan och därför har jag sökt mig hit denna sommar. Min fritid består till stor del av föreningsverksamhet i många olika studerandeföreningar både i Åbo och i Karis och resten av tiden spenderas oftast med kompisar.

Hon har redan hunnit jobba några veckor.

– Min tid här på Västis har hittills bjudit på många spännande händelser och jag ser fram emot många fler. Jag tror att det blir en ljuvlig sommar med många nya erfarenheter och nya bekantskaper.

En annan ortsbo som tagit steget in på redaktionen är Wilma Jensén. Hon är född och uppvuxen i Ekenäs, men bor och studerar numera i Helsingfors. På hösten börjar hon sitt tredje studieår vid Helsingfors universitet där hon studerar nordiska språk. Hon läser också en del journalistik och kommunikation.

– Mitt främsta intresse är det svenska språket och att arbeta med texter. När jag inte studerar gillar jag att resa. Jag njuter av att upptäcka nya platser och se nya delar av världen.

Hon ser fram emot en spännande sommar på Västra Nyland.

– Det är en ny bransch för mig och det är kul att se hur det går till på redaktionen. Jag hoppas att jag kommer utveckla mitt skrivande och få en hel del ny erfarenhet. Framför allt ser jag fram emot att arbeta med det jag verkligen tycker om, det vill säga texter.

Jesper Sundström som är en gammal bekanting på redaktionen fortsätter också att jobba under sommaren. Senare i sommar hoppar Vilhelm Lindgren från Tenala in som fotografvikarie.