Västerby firade dubbelt med bubbel

Festligt. I måndags firade Västerby skola både idrottsliga framgångar och hedersomnämnandet i tävlingen "Årets skola 2017". Bild: Kristoffer Nöjd

Västerby skola i Raseborg har fått ett hedersomnämnande i tävlingen "Årets skola 2017". Diplomet överräcktes under högtidliga former i måndags.

Rosa bubbel var upphällt i det strålande solskenet. Någon elev gissade att det var bröllop som vankades. Men orsaken till att hela skolan ställde upp i formation inför rektor och inbjudna gäster var någonting annat, nämligen en hedersutmärkelse i tävlingen "Årets skola".

Lärarnas fackorganisation OAJ har utsett årets skola i nästan 30 år. I Raseborg gick titeln till Klinkbackan koulu år 2010. Efter en paus på sju år var en skola från trakten igen på prispallen, den här gången Västerby skola i form av ett hedersomnämnande (för motivering, se faktaruta!).

– Vi är glada, stolta och rörda att skolan uppmärksammas i högre instans, sade Johanna Wikström-Flemmich å föräldraföreningens vägnar.

Bra motto

Finlands svenska lärarförbund representerades av ordförande Christer Holmlund.

– Det här är en skola med långa anor. Tänk om väggarna kunde prata. Vad skulle de berätta om hur det var att vara elev här när skolan var nybyggd 1904?

Holmlund tyckte att mottot "Västerby skola - här du leker och dig lär och får vara den du är" var bra.

Om lärarna mår bra mår eleverna bra och om eleverna mår bra mår lärarna bra. Det är måttet på en bra skola. Gemenskapen är guld värd med tanke på framtiden.

Han önskade också att eleverna sätter värde på skolans närmiljö.

– Det kanske inte gör så mycket att man inte har en gymnastiksal. Ibland måste man vara ute i regnet men så är det i livet.

– Det känns ganska skönt att vara lagkapten för en skola som klarar sig så här bra bland 3 500 andra skolor, sade rektor Magnus Bäckström.

– Den här skolan har trevliga elever som gör att lärarna vill jobba. Det gör också att den övriga personalen är flexibel och ställer upp när det behövs.

Många, inklusive Bäckström, lyfte fram Västerby som skolan där var och en får vara den person den är.

Att eleverna har lärt sig våga tro på sig själva resulterade i en silvermedalj i Stafettkarnevalen i lördags, vilket Bäckström noterade.

Han överräckte till och med sin rakhyvel till eleverna eftersom han hade lovat vara orakad terminen till slut om laget tog sig till final.

Ingen liten bedrift

Västerby skola är en av de stängningshotade skolorna i Raseborg men några politiker syntes inte till med hänvisning till intervjuerna med stadsdirektörskandidater. En av kandidaterna, bildningschef Robert Nyman, var dock på plats.

Nyman konstaterade att det finns hela 20 skolor för årskurserna 1–9 i Raseborg.

– Ni är den andra som får medalj. Till det behövs också jättebra och trevliga elever.

Han gratulerade skolan och donerade en fågelholk för eleverna att hänga upp i valfritt träd och registrera i den nationella kampanjen.

Fast bland eleverna fanns det också de som tyckte holken skulle passa bra att förvara pennor i. Så man vet var man har dem.

"Lärarna i Västerby skola är inspirerande, kreativa och positiva till försök. Lärarna är oerhört engagerade, deras arbetsmotivation och glädje skapar en god och uppmuntrande skolatmosfär. Eleverna erbjuds bästa möjliga lärmiljö och det är roligt att lära sig. Undervisningsgrupperna är små och lärarna har tid att uppmärksamma och handleda eleverna individuellt, vilket skapar en trygg grund för lärandet."

Mer läsning