Vasaloppet ger honom nya insikter

Från kulstötning till skidåkning. – Vasaloppet blir nog en tradition för mig. Frågan är snarast om jag nästa år är med i öppna spåret eller tävlingen, säger Conny Karlsson. Bild: Lina Enlund

Skidåkning Det började med ett skämt om att man borde skida Vasaloppet. Nu gör Conny Karlsson sig redo för sitt tredje Vasalopp och märker hur uthållighetsträningen ger honom insikter som tränare i kulstötning.

Nedräkningen tickar allt närmare den 6 mars då det är dags för Conny Karlssons tredje Vasalopp och hans första i själva tävlingsloppet på 90 kilometer.

Det är världens största längdlopp på skidor och kräver noggranna förberedelser och seriös träning.

– Att motionera för motionerandets skull kan vara svårt. Att ha ett mål är inspirerande, säger Karlsson som nu har tränat regelbundet i ett och ett halvt år för att förbättra sitt resultat från tidigare Vasalopp.

Han tävlade i skidåkning redan som ung och återupptog skidåkningen 2013, några år efter att elitkarriären i kulstötning slutat på grund av sjukdom.

Att Vasaloppet blev aktuellt var delvis en slump.

– Det började med ett skämt med brorsan. Sedan blev det så mycket allvar att man måste börja göra något för att ens klara av loppet.

Hur tränar man för ett långlopp om det inte finns ordentligt med snö?

– Som tur är finns det ivriga föreningsaktiva i ÖSK som håller i gång en bana i Västerby. Jag har själv hjälpt till ett par gånger också. Många tror att det inte går att skida här då det är lite töväder, men läget är bättre än så.

ÖSK:s traditionella Långlopp skidades på alla hjärtans dag. Karlsson valde då 21 kilometer, alltså tio varv, och gör sig nu redo för 42 kilometer i Jämi.

Där hoppas han klara sig tillräckligt bra för att komma längre fram i startfältet i Vasaloppet.

Nya perspektiv

Karlsson gjorde karriär som kulstötare. Kontrasten mellan den explosiva grenen och denna utmaning i uthållighet är skarp. Samtidigt har han fått insikter om hur träningsformer från olika grenar kan vara till nytta.

– Jag är friidrottstränare för kastare och uthållighetsträningen har öppnat mina ögon för hur man som kastare kan bli bättre genom att träna också uthållighet under vissa perioder. Det gäller förstås att hitta den nivån som utvecklar och inte tröttar ut en. Mer och mer ser jag tydligt hur olika grenar skulle ha nytta av fördjupat samarbete, säger Karlsson.

Social tillställning

Till Vasaloppet bär det av med full buss från Kimitoön. Med finns deltagare på olika nivåer och en expert på vallning. Karlsson tänker ändå sköta den saken själv.

– Det är en charm med att ha gjort det själv. Jag är typen som vill göra allt själv så långt det går.

Även i spåret fäster han stor vikt vid publiken och den stora mängden deltagare.

– Man är aldrig ensam. Det är konstant kö i spåret. Man skulle aldrig klara av 90 kilometer ensam.

Målsättningen är klar:

– Jag vill skida hårdare än gjort förut. Föret kan i varje fall inte vara sämre än i fjol, det vore bar mark.

Ålder: 39 år.

Bor: I Ekenäs.

Familj: Sambo och tre barn.

Yrke: Företagare (CODES digital media), tidigare elitkulstötare med meriter som Europamästare för juniorer U23 år och en sjätteplats i inomhus-EM för seniorer.

Hobbyer: Friidrottstränare (kulstötning), skidåkning, golf, cykling, innebandy.

Aktuellt: Tränar inför sitt tredje Vasalopp som går av stapeln den 6 mars.

Blogg: Skriver Vasaloppsblogg på connykarlsson.com.

Mer läsning