Varning för gräsbränder – men folk bränner ris ändå

Räddningsverken hålls sysselsatta när folk bryter mot direktiven att inte bränna gräs och skräp för tillfället. Bild: Mikael Piippo/SPT

Gräsbränder sysselsätter räddningsverken, trots att man inte borde bränna gräs och kvistar när det är varning för gräsbränder.

– Gräsbränder sysselsätter oss och det helt i onödan eftersom man inte får bränna något nu när det är varning för gräsbränder, säger brandmästare Kari Sipilä vid Päijänne-Tavastlands räddningsverk.

Under lördagen har han varit med och släckt en gräsbrand som hotat att förstöra både tre byggnader och tre bilar. En husägare i Orimattila hade bränt skräp i en låg betongring men elden hade spridits med vinden och antänt gräsmattan.

Det är varning för gräsbränder i södra och västra delarna av Finland upp till Österbotten.

– Trots att de nu är varning för gräsbränder verkar vissa ändå tända på avfall och annat. Marken är torr nu, säger brandmästare Turo Kalliomaa på Österbottens räddningsverk.

Han uppskattar att det har ryckt ut för att släcka drygt fem gräsbränder under den senaste veckan.

Färre bränder än förra året

Under den gångna veckan har Västra Nylands räddningsverk fått larm om fem gräsbränder. Alla är orsakade av människor, vilket för det mesta är fallet när det handlar om gräsbränder på våren, säger brandmästare Jaakko Niskala.

Men detta är ingenting jämfört med förra året då gräsbränderna under samma tidsperiod var 27 till antalet.

Brandmästare Olli Suominen vid Egentliga Finlands räddningsverk säger att de har fått rycka ut till några hushåll där man har bränt skräp och sagt till att de måste släcka elden.

Det har förekommit några mindre gräsbränder i Egentliga Finland men inget utöver det vanliga för den här årstiden.