Värmen ger vika för regnskurarna – på tisdag väntas ostadigt väder

På tisdag väntas ostadigt väder på flera håll i landet. Bild: Sofie Fogde/SPT

Trots att regn drar in över landet under tisdag kommer vattenmängden inte att räcka till för att blöta upp den torra marken i södra och mellersta Finland. Varning för skogsbrand gäller på dessa håll åtminstone fram till fredag.

Den långa perioden av värmebölja har fått ett slut, eller åtminstone en kort paus. Den pågående veckan inleddes i lägre temperaturer, och även de kommande dagarna väntas svalare väder.

Meteorologiska institutets jourhavande meteorolog Iiris Viljamaa säger att de nordvästliga vindarna som för tillfället blåser över landet för med sig svalare temperaturer. Dessutom väntas regnskurar på flera håll under tisdag.

– I Österbotten kan det komma spridda skurar under morgonnatten på tisdag, men därefter väntas uppehåll. I de södra och mellersta delarna av landet kan man däremot räkna med mindre regnskurar under hela tisdagens gång, säger Viljamaa.

De spridda skurarna räcker ändå inte till för att blöta upp den torra marken. Meteorologiska institutet varnar för tillfället för skogsbrand i hela södra och mellersta Finland. Varningarna är i kraft åtminstone fram till fredag.

I områden där varning för skogsbrand råder är det alltid förbjudet att tända brasor, eftersom risken är stor att elden fort sprider sig.

Viljamaa säger att det hade behövts flera dagar på rad med rejäla regnskurar för att blöta upp den extremt torra marken i de södra och mellersta delarna av landet.

Värmen återvänder till helgen

Det svalare vädret ser ut att hålla i sig fram till veckoslutet. Enligt institutets prognos väntas onsdag bli veckans svalaste dag.

Då väntas kvicksilvret i termometrarna i Österbotten stanna vid omkring 17 grader, medan det i söder väntas bli kring 20 grader.

Efter onsdag börjar temperaturen åter långsamt att stiga, och på söndag väntas åter högsommarvärme i så gott som hela södra och mellersta Finland.