Vårmarknad startar säsongen för matevenemang

Vårmarknaden i Fiskars väntas locka cirka 2 500 besökare. Bild: Fiskars Oyj

För tredje året i rad arrangeras Vårmarknaden i Fiskars bruk i ett samarbete mellan föreningarna Slow Food Västnyland, Pohjan Gurut och bolaget Fiskars.

Samarbetet har under dessa år blivit starkare och starkare och i år arrangeras Vårmarknaden under ett och samma tak i Svarta salen i Kopparsmedjan. Här samlas ett trettiotal lokala producenter och mataktörer. Ett brett och rikt utbud av produkter kommer att finnas till försäljning.

– Vårmarknaden kunde klassas som den första pop-up-saluhallen i Raseborg, säger Sami Paatero från Pohjan Gurut.

– Det är intressant och fortsättningsvis inspirerande att följa med denna trend för lokal producerad mat. Då vi tillsammans med Juha Järvinen och Sami Paatero bestämde oss för att arrangera årets Vårmarknad just i Svarta salen kunde vi snabbt konstatera att vi här får plats med ett trettiotal utställare. Smått överraskade blev arrangörerna då alla platser blev reserverade bara på ett par veckor. Detta är ett rätt stort antal och evenemanget växer sakta men säkert, säger Slow Food Västnylands verksamhetsledare Pontus Berglund.

Smakresa

Som en nyhet för i år kommer det att arrangeras en Smakresa i Fiskars bruk klockan 18 på lördagen, efter marknaden. Under resan får man bekanta sig med produkter av Brukets egna producenter, såsom ostar av Fiskars ysteri, produkter av Rekola bryggeri samt restaurang Kopparsmedjans och Fiskars Wärdshus menyer. För 48 euro per person får man smakprov, öltasting och middag. Man bokar plats på förhand via Fiskars Wärdshus.

Vårmarknaden ger startskottet för brukets matevenemang för 2016. Vårmarknaden väntas locka cirka 2 500 besökare. Mat är ett av brukets viktigaste teman och antalet matrelaterade evenemang och företagare ser ut att växa år efter år. Andra matevenemang i år är Jordens smaker och den redan etablerade Slow Food i början av oktober. Ett nytt evenemang för i år är Beer Camp Fiskars i början av juli, där artesanöl möter läcker mat.

Vårmarknaden pågår under lördag och söndag klockan 10-16.

Mer läsning