Världen genom en kameralins

Bild: Märta Nummenmaa

Intervju

27-åriga Ian Granström från Karis stiger gärna upp vid fyra på morgonen för att få en fin bild av soluppgången eller fotografera djuren som rör sig vid gryningen. Intresset för foto har länge funnits där, men under det senaste halvåret har intresset vuxit större och större.

Granström är en självlärd fotograf. För tillfället jobbar han som stödperson, men han hade gärna jobbat som fotograf någon dag i framtiden.

– Det skulle vara lyxigt att ha hobbyn som ett framtidsjobb, men jag har ännu mycket att lära mig innan dess.

Han började fotografera när han var 15 år gammal. Då använde han sig av en liten pocketkamera.

– Min storebror inspirerade mig att börja fota. Då han uppgraderade till en bättre systemkamera fick jag ärva den gamla.

Natur och färg är hans melodi

Då han var 17 år gammal sålde Granström sin kamera och tog en paus i fotograferandet. Han säger att det fanns för mycket annat som distraherade honom då.

– Jag tog upp fotograferandet seriöst i början av det här året igen. Jag beställde en kamera och på så sätt började det hela igen. Jag kunde ju tekniken sedan förut så jag kom snabbt i gång på nytt.

Granström har lärt sig allt han kan om kameror själv och lär sig nya saker hela tiden.

– Min kamerateknik förbättras ju mer jag fotar. Jag har lärt mig väldigt mycket på vägen.

Naturen har alltid varit en passion för Granström och han fotograferar helst naturbilder.

– Jag är en riktig utemänniska. Det finns så mycket att fotografera i naturen. De olika årstiderna bidrar med olika typer av bilder och det tycker jag om.

Granström fotograferar ofta landskap i alla dess former och djur. Hans bilder är färggranna och han editerar bilderna i hög kontrast.

– Jag skulle inte säga att jag har en viss teknik, men jag har nog min egen touch och färg och kontrast är det. Det är vad som kommer naturligt för mig.

Inga skrivna regler

Granström säger att det är viktigt att man vågar utmana sig själv i sitt fotograferande. På så sätt går man framåt.

Fotografierna publiceras på Instagram (@photosysse), men han lägger ofta upp bilder på Facebook, bland annat i Karisgruppen.

– Jag når en stor grupp människor på det här sättet. Jag har fått väldigt mycket positiv respons, speciellt i Karisgruppen på Facebook. De tycker nog om att se staden ur en annan vinkling.

Fotograferandet är en tacksam hobby enligt Granström. Om man bara lär sig tekniken och hittar sin egen touch så blir det hur bra som helst.

– Det finns inga rätt och fel. Fotograferandet är det bästa sättet för mig att utrycka mig själv.

Mer läsning