Varifrån kom glassen?

Mänskligheten kämpar fortfarande med problem som förorsakas av smältande glass.

Sommaren är högsäsong för oss som tycker om glass. Enligt Statistikcentralen äter en genomsnittlig finländare lite över tolv liter glass per år. Själv lovar jag äta mera för att kompensera för någon som på grund av någon oförklarlig anledning inte klarar av sin andel.

När jag under midsommaren reflekterade över glassens innersta väsen insåg jag hur obefintliga mina kunskaper om denna fina mjölkprodukt egentligen är. Som oftast numera, löste Google även detta problem omedelbart.

Glass är ingen ny innovation. En tidig form av glass, som gjordes på snö, har funnits såväl i det forna Kina, antikens Grekland som i Rom redan för flera tusen år sedan. Varianter, som också kunde lagas på is, fanns även åtminstone i Mellanöstern och Indien. Snö eller is, som smaksattes med till exempel saft eller honung, var länge en lyxefterrätt enbart för kungar och drottningar. Eftersom frysboxar ännu inte var tillgängliga var det mycket besvärligt och dyrt att hämta snö från bergen och lagra den tillräckligt länge för att kunna laga glass. Mänskligheten kämpar fortfarande med problem som förorsakas av smältande glass. På den här punkten har utvecklingen varit ganska anspråkslös med tanke på att vi har haft flera tusen år på oss att öva.

En av världshistoriens mest avgörande, men bortglömda stunder ägde rum, sannolikt någon gång på 1500-talet, i Venedig, då någon kom på den banbrytande idén att blanda mjölk och grädde i snön när man skulle laga glass. Glassens världserövring tog fart i mitten av 1500-talet då den introducerades i Frankrike av den inflytelserika släkten Medici. Hundra år senare var glass redan en delikatess för gemene man i Paris. Samtidigt började glassrecept dyka upp i kokböcker i England, vilket tyder på att glass var känt i stora delar av Europa vid slutet av 1600-talet.

Finland, och hela Norden, har varit en föregångare i många saker och vi betraktas numera som en mycket modern del av världen. När det gäller glass har vi dock inte direkt varit pionjärer. För Finlands del tog det nämligen ända till 1900-talet för glassen att göra ett genombrott. Som begrepp var glass känt i Finland redan tidigare, men tack vare ryska handelsmän kom försäljningen äntligen i gång i början av 1900-talet. Tillverkningen av glass i Finland inleddes först på 1920-talet, då den italienska familjen Magi grundade en glassfabrik i Helsingfors.

Sedan dess har den inhemska marknaden vuxit kraftigt och i dag säljs ungefär 67 miljoner liter glass per år. Vi är inte heller lika konservativa i smaken som förut. Vanilj är alltjämt en stor favorit, men det finns numera en mycket bred smakrepertoar att välja från.

Så ni ska inte tro på folk som säger att de inte tycker om glass. Då har de bara inte hittat den rätta.

Lauri Rapeli Forskningschef vid Åbo Akademi