Varierande spår på Perspektivet

Abstrakt. Katariina Lahdelmas verk Maisemallinen kurkkukuu förmedlar djup och dynamik. Bild: Marit Lundström

En helhet som består av målningar, en del föremål och klädesplagg fyller Perspektivet med intryck av varierande slag.

Utställning: Upplevelsespår med Katariina Lahdelma och Katja Suvilehto

Plats: Perspektivet, Ekenäs bibliotek

Öppet till 25.8 2017

Upplevelsespår kallar Katariina Lahdelma och Katja Suvilehto sin gemensamma utställning i Ekenäs. Namnet ger en fingervisning om att de två utställarna uttryckligen vill dela med sig av olika slags upplevelser. Helheten framstår fragmentarisk och aningen splittrad. Den kan också ses som lättsam kommunikation där bilder, ord, några tredimensionella verk och några kollage väcker associationer och frågor i betraktaren.

Sida vid sida

I en text uppger Katariina Lahdelma och Katja Suvilehto att de granskar sina egna sinnesförnimmelser symboliskt, bland annat genom att placera fabriksframställda saker, foton, målningar och hantverksprodukter sida vid sida.

Båda har studerat vid Snellmanhögskolan, både konstpedagogik och måleri. Många av Katja Suvilehtos målningar är i klara färger med organiska former, för det mesta inspirerade av naturen. De klara färglagren känns en aning råa, som om de väntade på ytterligare några lager för att skapa djup. Även om målningarna inte talar så starkt till just mig, kan jag se att de även förmedlar något vackert och harmoniskt.

En gurka

Min egen favorit är en olje- och akrylmålning med namnet Maisemallinen kurkkukuu målad av Katariina Lahdelma. På ett halvabstrakt sätt tar den fram formen av en böjd grön gurka, vilket man kanske inte gissat sig utan att veta namnet, men det är egalt. Formen är dynamisk och snabb, färgen har djup. Jag gillar också hennes enkla pappersblommor på en skärm.

Var och en kan säkert hitta någonting som väcker intresse.

Marit Lundström