Vargen rör sig lite på sommaren

Bild: Mostphotos

Ingen varg sköts med det jaktlov som gavs i början på månaden. Orsaken är troligtvis den höga värmen.

Under de tre veckor som lovet att skjuta en varg var i kraft gjordes nästan inga observationer på varg i Raseborg-Ingå trakten. Mikael Kopra som varit aktiv med att söka om loven säger att det är på grund av värmen.

– Inga djur rör ju sig i den här värmen, så också vargen ligger nog någonstans och försöker svalka sig, säger Kopra.

Jaktlovet beviljas alltid under 21 dagar enligt lagstiftningen och därför gäller även tidspress. Sommaren är inte heller den optimala tiden att jag varg.

– Lättast är det på vintern i snö då spåren syns tydligt, säger Henrik Holmberg som är verksamhetsledare i Ingå-Snappertuna jaktvårdsförening.

Det söktes jaktlov på varg även till vintern, men det lovet beviljades inte. Nu återstår det att se hur vargen börjar röra sig under slutet på sommaren och hösten.

– Om det fortsätter så här lugnt behövs inget lov, men om vargen börjar röra sig på samma sätt som tidigare, runt hus och bland boskap kommer vi nog antagligen att ansöka om nya lov till hösten, säger Kopra.

Det är i augusti som det även går att se om det har fötts några valpar under sommaren, då de börjar röra på sig mera.

– I slutet på sommaren brukar problemen med att vargen tar får och liknande dyka upp, så beroende på hur det ser ut då kan man ju ansöka om nya lov när som helst, säger Holmberg.