Vargar gick in i ladugård i Karis

Frustrerad. Mjölkbonden Nina Mannström är orolig för vad vargen kan ställa till med för korna. Bild: Bjarne Andersson

Det finns en vargflock som rör sig Raseborg och Salo och vargobservationer sker rätt ofta. Den här veckan kommer vargen i Västnyland att diskuteras vid två olika tillfällen.

Natten till söndagen hade mjölkbonden Nina Mannström i Västanby, Karis två vargar på gården.

– Vargarna har gått helt vid lösdriften framför kvigorna och efter det kommit upp på gården och in i gödselstaden i ladugården, berättar hon.

Nina Mannström kontaktade jakthundsuppfödaren och jägaren Bjarne Andersson som såg på spåren och konstaterade att det är varg.

Mannström är inte speciellt överraskad över att det varit vargar på gården.

– Vi vet ju att de finns och har sett dem tidigare. Det var två stycken för man ser på spåren då de kommit över åkern att de lekt med varandra. Man blir bara så förbannad, det känns frustrerande.

Är du rädd för vargen?

– Inte för min egen del men för djurens del. Vi har mjölkkor och de måste vara ute halva året, annars får vi sanktioner.

Två diskussioner

Den här veckan kommer varg att diskuteras vid två olika tillfällen i Ekenäs. Tisdagen den 7 mars ordnar SLC Nyland en regional viltträff på Novia klockan 15-17.30.

Fredagen den 10 mars ordnar föreningen Taajamasusi en vargkväll den tidigare Sjukisfastigheten vid Raseborgsvägen 5 klockan 17.30-21. Temat för kvällen är att vargbeståndet ökar i Nyland och man funderar vart utvecklingen kan leda. Man kommer att föra fram förslag om ändringar i vargpolitiken.

Mer läsning