Varg slet ihjäl familjehunden Milo

Vargens spår är tydliga i snön i närheten av hunden Milos kropp. Bild: Jörgen Lindholm

I morse gjorde Snappertunabon Tobias Ekman det makabra och ledsamma fyndet. Han hittade familjens hund Milo död bara ett stycke från hemmet. Hunden hade rivits till döds av vargar.

Det var ingen trevlig syn som mötte Tobias Ekman i Snappertuna då han i morse gick för att hämta in familjens hund. En varg hade under nattens gång slitit ihjäl lapphunden Milo.

– Milo var lös på vår gård här i Baggård och det tar vi helt på oss. Men jag vill ändå lyfta fram hur tama vargarna tydligen är, säger Ekman.

Dök inte upp

Ekman släppte i går kväll ut hunden på familjens gård. Senare då han försökte ropa in Milo dök ingen hund upp.

– Det var inget konstigt med det. Milo har varit lös på gården i tio år och som längst gått till mina svärföräldrar intill. Vi bor så avskilt här så vi har bedömt att det inte varit någon fara att ha en så snäll hund lös, säger Ekman.

Fann Milo död

I morse kom fortfarande ingen hund då han lockade och Ekman begav sig ut för att leta. Endast 150 meter från gården fann han Milo, blodig och ihjälbiten. Från fyndplatsen är det ungefär 60 meter till grannens hus.

– Det känns så klart för jäkligt att vi miste vår familjehund. Dessutom skrämmer det mig vad annat som kan ske då vår nyfödda ska börja sova ute i vagnen eller våra andra barn ska gå till skolbussen.

Varg har setts flera gånger

Ekman berättar att tre vargar setts till i Snappertunaområdet och att en av dem tros vara dräktig. Ortsborna har ett flertal gånger sett vargarna på nära håll och tätt intill bebyggelse.

En anhållan om att få fälla två vargar lämnades som en följd av detta in till Viltcentralen. Ansökan fick ändå avslag efter att en alfahona fälldes i Bjärnå i början av februari.

– Nu finns här tre vargar som tydligen inte är rädda för människan. Om en av dem får valpar har vi fem eller sex vargar här i höst. Det skrämmer nog att släppa i väg barnen ensamma till skolbussen då.