Varg rörde sig i Karis centrum – polisen och Viltcentralen utreder

Vargobservation. En oskygg varg har synts i centrum av Karis i natt. Bild: Mostphotos

En oskygg varg har synts till på två ställen i centrum av Karis natten till tisdagen. Polisen har larmats och utreder saken vidare med Viltcentralen.

Ett inlägg om en vargobservation i centrum av Karis natten till tisdagen har väckt diskussion på Facebook. Vargen syntes först nära Art Café Serendipity på Köpmansgatan och sedan vid korsningen mellan Nils Grabbegatan och Malmgatan.

– Enligt de uppgifter vi fått handlar det om en varg som betett sig oskyggt i centrum och polisen larmades under natten, men en längre tid efter observationen, säger fältkommissarie Markus Ramstedt.

Ramstedt fick höra om observationen på tisdag morgon och samlade under dagen lopp info om situationen för att få en bättre helhetsbild.

– Jag har ännu inte fått tag på personen som anmälde vargobservationen, men det är viktigt att vi får all information så att ett beslut kan fattas om vad som ska göras.

Viktigt att larma 112

Larmet kom till polisen några timmar efter att vargen observerats. Ramstedt säger att man ska larma polisen direkt under en situation som det här.

– Det är viktigt att polisen direkt får kännedom om fall som det här så att vi sedan kan jobba med Viltcentralen. En varg hinner långt redan på en halvtimme och då finns det inga eller få möjligheter att spåra den.

I vilka situationer ska man ringa polisen?

– Då en varg rör sig på en gård, i en tätort och allmänt på ett farligt och oskyggt sätt. Man behöver ju inte ringa polisen om man ser en varg på en åker, men i situationer där man upplever att man är i fara och där vargen rör sig i städer ska man ringa direkt till 112.

Ramstedt säger att man inte ska vara rädd för att ringa till 112 – det är nämligen rätta instansen i situationer som det här.

– Man ska inte ringa jägare eller skriva om det på Facebook. Om det går för lång tid efter observationen, som det gick i det här fallet, finns det inte mycket att göra.

Han säger att polisen sällan får direkta anmälningar om vargobservationer. De får ofta nys om dem via jägare.

– Det är lättare för patrullen att arbeta om vi får anmälan direkt. Jag tror att många tror att polisen bara sitter och rullar tummarna i situationer som den här, men det är viktigt att komma ihåg att vargen är ett skyddat djur och att vi inte kan fälla varg hursomhelst.

Polisen jobbar med Viltcentralen för att se om det här fallet kan ha en inverkan på eventuell dispens för varg.

– Vårt syfte är ju inte att ta bort vargen, utan endast individer som är farliga för allmänheten. Vi jobbar för att se var åtgärderna blir, säger fältkommissarie Markus Ramstedt.