Varg rev får i Ingå

Bild: Mostphotos

Åtta får dödades av varg vid Ingarskilavägen i Täkter natten till onsdagen. Ägaren Leena Ingberg är chokad.

– Det känns obehagligt att se djur som jag försökt sköta väl rivna på det sättet och den övriga skocken rädd och orolig, säger Leena Ingberg på Hinders gård.

På onsdagsmorgonen såg hon en tacka ligga livlös på åkern där fåren betar, och då hon kontrollerade läget hittade hon sex döda får. Ytterligare två blev hon tvungen att avliva på grund av de skador de fått.

– Jag har flyttat fåren hit närmare oss för jag trodde att det skulle vara tryggare här intill bebyggelse. Och så gick det helt tvärtom.

Typiskt i augusti

Henrik Holmberg, som är verksamhetsledare för Ingå-Snappertuna jaktvårdsförening, säger att det var oväntat att en sådan här attack skulle ske så långt österut.

– Det har varit hemskt lugnt under sommaren med väldigt få vargobservationer – ända tills nu. Man hade kanske väntat sig att det skulle ske i Karis eller Snappertuna där man varit mer på sin vakt, säger han.

Ett av fåren var delvis ätet, de andra var bara dödade. Enligt experter är det typiskt vargbeteende om det finns valpar.

– Då är det ofta i augusti-september sådant här sker, när valparna ska lära sig att jaga. Då ger sig vargarna ofta på får. Men det kan också hända att det bara är någon av de vuxna vargarna som attackerat, säger Holmberg.