Våren har anlänt till Fiskars

Surrande bisyssla. Heleena Laaksonen (längst t.v.) och Sari Grönlund deltar i Fiskars vårmarknad 2016 med Sjundeå bigårdars honungsprodukter. – Bivaxljusen är min bisyssla, säger Heleena Laaksonen. Bild: Johanna Lemström

Hann du inte besöka vårmarknaden i Fiskars i dag? Ingen fara, du har en ny chans i morgon söndag, klockan 10–16, att inhandla delikatesser direkt av producenterna.

En jämn ström med människor och ett glatt sorl blandas med dofter från nygrillad lammbratwurst och rökt fisk ute på Kopparsmedjans gårdsplan i Fiskars.

Inne i Kopparsmedjan Svarta salen finns det allt från yllesockor, bröd och inlagd vitlök till grillkol, havtornspulver och honung till salu.

Bisyssla bland bina

Honungen säljs av Heleena Laaksonen och Sari Grönlund från Sjundeå bigårdar. De har både vanlig honung och en ljung- och lingonblomshonung samt bivaxljus till salu.

– Ljusen tillverkar jag. Det är min bisyssla, säger Heleena Laaksonen och skrattar vänligt.

Hon har haft bin sedan 1975.

– Jag fyller 80 snart och har funderat på pensionering ett tag, men ... när man nu är en sådan här livsstilsindian.

Sjundeå bigårdar har ungefär 95 levande bisamhällen just nu. Ett bisamhälle producerar mellan 50 och 75 kilogram honung per år. Men i fjol såg det mörkt ut.

– Den här verksamheten är så beroende av vädret. Vi kunde skörda först i augusti. Det är just fjolårshonungen vi säljer nu, så den är färsk. Vi säljer alltid färsk honung, säger Heleena Laaksonen.

Över huvud taget är livet som bi hårt, det är inte bara vädret som är utmanande.

– Världens bin är hotade, riktigt på riktigt. Orsaken är besprutning. Och så skulle de behöva mera ängar.

Vårmarknaden ordnas av Fiskars village, Slow food Västnyland och Jordens smaker.

Mer läsning