Värd för det bästa av två it-världar

I bland annat Alkos före detta lokaler på Drottninggatan i Ekenäs har EKM Service och vd Ronnie Carlsson inrättat sitt högkvarter. Bild: Kevin Stewart

Den 15 december skrevs avtalet under. Vid årsskiftet blir Karisföretaget Westcom en del av Ekenäsföretaget EKM Service.

– Det blir ganska snabba ryck, konstaterar Ronnie Carlsson, vd för EKM och blivande vd för det nya bolaget.

Så gott som hela Westcoms personal inklusive, vd Kari Partanen, fortsätter som anställda i EKM.

– I 35 år har jag skött företaget nästan helt och hållet med hjälp av mina egna idéer. Westcom tillför 25 år av erfarenhet. Vi har redan fört jättebra och utvecklande diskussioner, säger Carlsson.

Fokus på regionen

EKM grundades 1982. Av det ursprungliga gänget är det bara Carlsson kvar. Fast det initialt handlade om kontorsmaskiner (därav namnet) har man länge byggt upp sin verksamhet och image kring modern teknologi.

– Det enda som är säkert i den här branschen är att den förändras varje dag. Och vi med den. Vi försöker vara steget före och har hittills lyckats bra med det. Vi erbjöd till exempel molntjänster långt innan det var allmänt på den lokala marknaden.

Kunderna finns på axeln Hangö-Kyrkslätt men EKM anlitas också i viss mån innanför Ring III och på Kimitoön.

– Det är billigast och effektivast att sköta de befintliga lokala kunderna bra.

EKM:s verksamhet består i dag till största delen av it-leveranser och -stöd till mindre företag.

– Vår typiska kund är inte så kunnig inom it och inte så intresserad av tekniken som sådan. Viktigast är att det fungerar.

Butikerna i Hangö, Ekenäs och Karis fungerar som inkörsport för företagskunder och som skyltfönster för EKM:s tjänster och produkter.

– Handeln över disk ger det där lilla extra. Det är också en orsak att hålla dörrarna öppna. Krånglande datorer som kunderna lämnar för reparation och hämtar några dagar senare är också vettig verksamhet. Tretton personer kan inte leva enbart på våra butiker. Men den indirekta nyttan är stor. Våra kunder tycker att vår närvaro i gatubilden och det att vi har varor på hyllan är jätteviktigt. Till dem brukar jag säga att det inte finns någon risk att vi stänger. Vi har aldrig tagit beslut som skulle ha inneburit en tillbakagång. Vi kunde ha stängt i Karis men vi beslutade att förstärka vår närvaro där.

Bredare kunnande

Westcom är allt annat än ett impulsköp från Carlssons sida.

– Jag har sneglat på Westcoms kunnande en längre tid. Nu kan jag öppet erkänna att det funnits en del saker som de gjort bättre än vi.

Det är framför allt Westcoms systemkunnande och djupa it-expertis som har attraherat Carlsson.

– De är duktiga på att sköta helheter också för större kunder. EKM har tillsvidare koncentrerat sig på lite mindre företag. De har varit starka i ett segment som vi försökt parera. Nu får vi ett större och starkare helhetsgrepp i branschen.

– Nästa års projekt är att plocka det bästa av två världar och forma våra tjänster efter det. Småningom kommer våra kunder att bli erbjudna nya tjänstemodeller men till en början är förändringarna små.

Westcoms gamla kunder har fått ett brev om de förändringar som sker efter årsskiftet.

– Kunderna får hålla kvar sina kontaktpersoner. Det är i stort sett bara en ny logga på fakturan.

Bättre tider

Hangö och Raseborg när drömmar om en datacentral. Carlsson är inte helt övertygad om att det går att locka någon riktigt stor aktör som Google, Amazon eller Facebook till Västnyland.

– Till det måste vi inse att våra resurser här inte räcker till. Det behövs massor med kunnigt branschfolk. Det finns kunnigt folk men inte tillräckligt. Men visst kan det finnas mindre eller medelstora aktörer som kunde etablera sig här.

Även i lokala it-kretsar har högkonjunkturen märkts av.

– Människor är mer optimistiska än för ett år sedan. Man kanske inte kan tala om en investeringsiver men man tar i alla fall investeringsbeslut när man tidigare velade väldigt mycket i de frågorna.

Carlsson hoppas att regionen inte drabbas av fler stora smällar likt FN-steels konkurs.

– Jag hoppas vi får hålla det lilla vi har.

Mer läsning