Var du på Köttkontrollen i torsdags? Så här ska du göra

Köttkontrollen i Karis håller stängt den närmaste tiden. En kund har varit smittad av coronaviruset och därför måste hela personalen sättas i karantän. Trots att många restriktioner upphävs i augusti, påminner myndigheterna om att faran inte är över.

Hela Köttkontrollen i Karis håller stängt en tid framöver. Restaurangen besöktes av en coronasmittad kund och eftersom hela personalen var på plats tvingas alla vara i karantän.

– Vi fick veta om det här i onsdags. Först av personen själv och sedan meddelade myndigheterna oss och uppmanade personalen att gå i karantän, säger Mikael Kokkonen, restaurangchef för Köttkontrollen.

Köttkontrollen tvingas stänga eftersom de har så lite personal och alla exponerats. Situationen skulle ha varit en annan om restaurangen hade haft mer personal som inte hade varit på plats. Hur länge restuarangen håller stängt är ännu inte klart, men Kokkonen säger att de planerar att öppna igen i augusti.

De som besökt restaurangen inomhus torsdagen 23 juli mellan klockan 18 och 21 kan ha blivit utsatta för covid–19 smitta. De personer som gjort det ombeds att kontakta Raseborgs stads smittskyddsteam på numret 019 289 3111.

De som besökt restaurangen efter torsdagen behöver ändå inte vara oroliga, men försiktiga.

– Man ska tänka precis som allmänheten också uppmanas tänka. Om man får förkylningssymptom ska man stanna hemma och så kan man testa sig för att vara på den säkra sidan, säger Tove Wide, chefsläkare i Raseborg.

Om en person testas positivt kontaktas hen av kommunen som sedan samarbetar över kommungränserna för att kartlägga smittspridningen.

Stanna hemma

Under helgen upphävs många av restriktionerna, bland annat får man nu ordna evenemang med fler än 500 personer.

– Faran är inte över trots att restriktionerna upphävs. Det gäller att tänka efter vid stora folksamlingar. Särskilt på ställen där det möts många människor kan många exponeras. En eventuell smittspridning börjar någonstans ifrån, säger Wide.

Att träffas i mindre grupper med människor som man ser regelbundet är inte lika riskfullt. Då ska man ändå komma ihåg att stanna hemma vid förkylningssymptom och att vara noggrann med handtvätten är fortfarande av yttersta vikt.

Mer läsning