Var blev känslan?

I slutet av mars skrev Magnus Cederlöf en insändare i VN om Tokmannis nya fantasilösa gråa låda vid Genvägen och beklagade att ett utmärkt skogsområde gick förlorat.

I sig har Cederlöf helt rätt. Det har klagats i årtionden om byggnationen i Ekenäs. Hur det gamla värdefulla skall sparas och att nya byggnader måste passa in i miljöer som andas gångna tiders stil och värdighet.

För tillfället byggs det på några platser i Ekenäs där de nya byggnaderna sticker ut mer än vanligt. Vid Norra Strandgatan uppförs en byggnad för segelföreningen och glasskiosken har flyttat längre mot Stallörsparken. Restaurang Albatros aviserar att man eventuellt kunde tänka sig att förstora sitt område i något skede. Samtidigt har en stor del av utsikten mot Stadsfjärden spärrats på grund av Port 19-komplexet. Vem har förresten godkänt de gräsliga färgnyanserna runt fönstren på den byggnaden? Var blev känslan för god smak?

Det tidigare öppna området från järnvägsbron till Stallörsparken stängs alltså allt mer. Utsikten mot havet försvinner. Vem kommer längre ihåg hur liten grillkiosken i Stallörsparken en gång var? Hur mycket öppnare vyn mot de gamla magasinen och Knipan var?

Det är väl bara en tidsfråga innan området mellan Albatros och Port 19 är utbyggt med flera byggnader och småbåtshamnen blir allt mer instängd. Ekenäs har en unik miljö med sin badstrand och sin hamn mitt i centrum. Därför är det mer än förvånande att beslutsfattarna låter landmärket Knipan försvinna bakom nybyggnation.

På andra sidan staden har man gett grönt ljus för ett småhus vid Skutvägen som definitivt bryter mot stadsdelens karaktär av trähus från 1950-talet. Nybyggets enormt höga och breda glasvägg, med överhängande tak, bryter definitivt mot helheten i området. Var blev känslan för god stil?

Tillbaka till Tokmannis gråa låda. Varför krävde inte staden en levande fasad – till exempel träpanel – mot gatan och parkeringen. Och varför går det inte att köra direkt mellan Lidl och Tokmannis gårdsplaner? Nu kommer trafiken på Genvägen att bli en enda gröt med bilar som skall till och från de två butikskomplexen. Var blev känslan för smarta lösningar?