Vampyren drar till Strömsö

Jonas Sundström har förgyllt mångas morgnar med sitt kaffeprat i morgonradio i Yle Västnyland. Nu går han vidare från radio till tv och blir en del av Strömsögänget. Bild: Lina Enlund

– Jag har nog litet känt mig som en vampyr då jag varit uppe och vaken då ingen annan är det, säger Jonas Sundström.

Intervju

Det han syftar på är alla tidiga morgnar då han susat från Billnäs till Ekenäs – resan tar för övrigt 17 minuter – för att komma till sitt jobb som morgonvärd i Yle Västnylands studio. Arbetspasset börjar klockan 5.

– Jag stiger upp klockan 4.30 och har alltså 13 minuter på mig att göra mig klar innan jag startar. Jag borstar tänderna i duschen för att spara tid, säger Jonas Sundström.

Det här betyder också att han lägger sig tidigt, redan vid 20-tiden.

– Jag har inte mycket social- eller familjeliv, nej, men det blir bättre snart.

Strömsö kallar

För snart – redan från den 7 november – kommer den här Kariskillen att ha helt andra arbetstider. Klockan 9 till 17 närmare bestämt. Och det kommer inte vara i Billnäs han vaknar upp, utan i Vasa dit flyttlasset inom kort för honom och hans sambo.

Livsstilsprogrammet Strömsö får en ny profil i Jonas Sundström då han byter radiostudion mot en plats i teven i ditt vardagsrum.

– Jag kommer att synas i rutan första gången efter årsskiftet.

Han delar på programledarjobbet med Elin Skagersten-Ström. Jonas Sundström säger att han inte alls är speciellt pysslig av sig, det var inte därför han sökte jobbet. Det ledigförklarades kort efter att han i en veckas tid haft med Strömsöprofilerna Matias Jungar och Michael Björklund att göra genom radiojobbet.

– Det var så mysigt att prata om mat. Dessutom har jag en tid tänkt att jag gärna skulle prova på att göra teve.

Och så blev det. Han sökte och fick jobbet, bland annat för att han talar flytande finska. Programmet ska bli litet finskare utan att direkt förfinskas.

– Om det finns intervjuobjekt som inte kan svenska ska det inte vara ett hinder utan de kan nu bli intervjuade på sitt modersmål.

Att han byter jobb har väckt reaktioner både hos lyssnare och kolleger som gärna hade haft honom kvar i radiostudion.

Bland annat för att påminna om vem som har namnsdag. Ett annat av Jonas Sundströms varumärken är kaffe. Det pratar han om varje dag. Det behövs för att starta maskineriet.

Vad dricker du för sorts kaffe?

– Det blir nog Jubileums-Mocka, Finlands mest ljusrostade kaffe, säger han och skrattar.

Mer läsning