Välkommen uppmärksamhet

Finlands 100-årsfirande erbjuder en unik möjlighet att lyfta fram prominenta namn från det första seklet. Schjerfbeck och Strömberg var väl värda att hyllas.

Det att Finland i år firar sina 100 år har knappast undgått någon. Samtidigt har man nu haft en unik möjlighet att hylla en rad olika händelser och personer från Finlands första 100 år.

I måndags var det bokstavligen flaggan i topp, inte minst i Ekenäs då firandet av Helene Schjerfbecks födelsedag och bildkonsten uppmärksammades med besked.

Inrikesministeriet hade nu rekommenderat flaggning på Helene Schjerfbecks födelsedag, den 10 juli i år. Initiativet till detta togs av Akvarellkonstföreningen i Finland och av Schjerfbeck-sällskapet i Ekenäs och man lyfte bland annat fram behovet av att flera kvinnor uppmärksammas. Dessutom påpekades det faktum att bildkonsten inte har en egen flaggdag.

Helene Schjerfbeck (1862-1946) är en av Finlands mest högaktade och etablerade konstnärer och hade en välkänd och stark koppling till Ekenäs. Det var också där som hon i måndags firades med bland annat en målarpicknick i Skepparträdgården och klockan 12 var det sedan dags för flagghissningen.

Samtidigt är Schjerfbeck inte den enda lokala storheten som uppmärksammats i Ekenäs nu i juli. En dryg vecka tidigare hade man samlats i Våghusparken – bara några meter från Skepparträdgården – för att uppmärksamma Thorvald Strömberg (1931–2010).

OS-guldmedaljören från 1952 stod i centrum när hans moderklubb KK Wågen arrangerade ett temaveckoslut i paddlingens tecken. En lördagseftermiddag med mästarpaddlaren Strömberg i fokus inledde helgen och då återinvigdes dessutom hans minnesmärke. Dagen därpå stod klassiska motionsloppet Gullö runt i tur.

Thorvald Strömberg är fortsättningsvis regionens enda OS-guldmedaljör från sommarspel. Tar man med vinterspelen är de två. Lojodamen Marjut Lukkarinen (i dag Rolig) skördade sina framgångar 40 år efter Strömberg 1992 i Albertville. Till legenden om Strömberg bidrar dessutom det faktum att han var endast 21 år gammal vid guldloppet på 10 000 meter och en av sex finländska guldmedaljörer 1952.

Såväl Schjerfbeck som Strömberg var väl värda sina hyllningar och olika evenemang försiggår säkert runtom i landet under året ut. Det att Finland nu firar sitt sekel ger en mycket naturlig och given möjlighet att plocka fram och hylla märkespersoner från republikens första hundra år.

I bakgrunden finns också en ständig diskussion hur man skall uppmärksamma prominenta invånare. Statyer och minnesmärken är säkra kort och med dylika har såväl Schjerfbeck som Strömberg uppmärksammats. En annan klassiker är gatunamn. I Ekenäs finns ju redan Helene Schjerfbecks gata, och ser man på en lista över gatunamn i Raseborg har också personer som Bertel Gardberg, Hedvig Sohlberg, Pehr Sommar, John Gardberg och Mirjam Stäuber fått gator och vägar uppkallade efter sig. För att ta några exempel.

Dessutom kan man förstås tänka lite utanför lådan. Till exempel i Hangö har två verkliga trotjänare inom idrottsväsendet fått en sympatisk hyllning.

Då Nya sportplan 1993 firade sitt 60-årsjubileum döptes den om till Rukki arena efter legendariska planvaktmästaren Rurik "Rukki" Österlund och när näridrottsplanen vid centralskolan fick sitt officiella namn 2014 blev det Feffe park. Minnet av mångåriga idrottsdirektören Leif "Feffe" Sjöstrand är därmed högst bestående.

Thomas Sundström Nyhetschef