Välkommen till ligan!

Välkommen Hicken! Även om det definitiva beslutet ännu inte är fattat talar det mesta för att HC HIK i höst återfinns i FM-ligan i handboll. Senast HIK-herrarna var uppe i handbollens finrum var för tjugo år sedan. I höst kan det vara dags igen.

Hangölaget har nu rätt att söka om licens för spel i FM-ligan och utifrån sett verkar det inte finnas några större hinder. Rent idrottsligt är det ingen fråga om saken och med tanke på tisdagens publiksiffra – 479 åskådare – tycks det definitivt finnas en beställning på ligahandboll i Hangö.

Det enda som därmed återstår är att inom föreningen fatta beslutet att man vill ansöka om licens och på tisdagen var tongångarna positiva. Och det är klart att signalen utåt skulle vara ganska märklig om man valde att inte ta steget upp till ligan när man en gång har chansen. Det skulle knappast kännas rätt mot vare sig spelare eller publik att starta om i division 1 i höst med vetskap om att man samtidigt kunde spela i ligan.

Utmaningen är förstås att man samtidigt höjer ribban avsevärt. Att spela i ligan sätter helt andra krav på både spelare och på föreningen som helhet. Rent ekonomiskt handlar det om mera utgifter och av spelarna krävs det en större satsning.

Och förstås är skillnaden mellan division 1 och ligan stor. Det visade Pargas IF med all önskvärd tydlighet då man i fjol tog steget upp till FM-ligan efter att ha vunnit 15 matcher av 18 i division 1. I ligan blev det sedan 18 förluster på 18 matcher med i medeltal 12 mål. I nivåmätningen förlorade man sedan två matcher av tre mot HIK med ännu större marginal.

Samtidigt är PIF värt en eloge att man tog chansen. Man gick med i ligan fullt medveten om att det skulle bli tufft och det blev det också.

Nu är det HIK som står inför samma situation, men laget står på en bättre bas. Visserligen tackar tränaren Henrik Lindroos för sig, men han får en bra efterträdare i Petter Forsström. Och även om vissa förändringar lär ske ser också spelartruppen intressant ut, men det är klart att truppen måste breddas. Redan sedan tidigare finns det till exempel flera före detta BK-46-spelare i HIK-truppen och vem vet om inte det lagret fylls på ytterligare.

Ett stort plus är att HIK dessutom har en rad unga lovande spelare med Oliver Nordlund och Oskar Rejström i spetsen. På de yttre förhållandena kan man heller inte klaga. Idrottshuset är kanske inte det allra nyaste mera, men nog har det spelats ligahandboll i betydligt sämre hallar.

Samtidigt skall det bli intressant att se hur ligan i övrigt ser ut i höst. HK Pötsi vann också sin del av nivåmätningen, men hobbylaget lär knappast ha så stort intresse av att stiga. I så fall kan Dynamo eller Pargas IF likväl få behålla sin plats.

Thomas Sundström Nyhetschef