Välgjord nyversion med vissa kompromisser

Förenklar. Casual Mode förenklar vissa moment, så som striderna, för att göra upplevelsen lite lätthanterligare för genre-noviser. Bild:

Xenoblade Chronicles är fortfarande en höjdpunkt inom den japanska rollspelsgenren.

Xenoblade Chronicles: Definitive Edition

Format: Nintendo Switch

Åldersgräns: 12

Betyg:

Det är inte första gången som Monolith Softs omtyckta Wii-rollspel från 2011, Xenoblade Chronicles, landar på en ny plattform. Senast det hände var i samband med lanseringen av New 3DS (2015), då Xenoblade Chronicles 3D användes för att demonstrera den nya modellens snabbare processor, förbättrade 3D-funktionalitet och dubbla styrspakar.

Utgångsläget inför den aktuella Switch-versionen är emellertid det omvända jämfört med då, så tillvida att hårdvaran denna gång faktiskt är kraftfullare och således torde möjliggöra ett ansiktslyft.

Så hur stor är då skillnaden? Tja, den är förstås uppenbar med bara blotta ögat men kanske inte precis överväldigande. Switch:s främsta tekniska akilleshäl är just förmågan att rita upp stora spelvärldar, vilket innebär oundvikliga grafiska kompromisser i ett äventyr med stora vidsträckta utomhuslandskap och mäktiga panoramavyer. Även fast man ägnat omsorg åt att fräscha upp omgivningar, fiendemonster och karaktärsmodeller är helhetsintrycket ojämnt. Här och var framträder också en del estetiska förändringar som inte kommer att tilltala alla fans av originalet.

I alla övriga avseenden står sig upplevelsen som en av 2010-talets allra främsta inom den japanska rollspelsgenren, med ett tillfredsställande stridssystem, väldesignade miljöer och ett stämningsfullt soundtrack.

Switch-konverteringen är som sagt inte utan kompromisser, men känns tillräckligt upprustat för att kunna bära upp titeln "Definitive Edition" med hedern i behåll.

Mer läsning