Vahasalo återgår till riksdagen

Bild: VN-arkiv/Mira Strandberg

Raija Vahasalo övertar Sanna Lauslahtis plats i riksdagen, då den senare blir vd för läkemedelsbranschens intresseorganisation Lääketeollisuus ry.

Den samlingspartistiska riksdagsledamoten från Kyrkslätt föll ut ur riksdagen vid valet 2015 men får nu återgå till Arkadiabacken som ersättare.

Valet av Lauslahti meddelades på torsdagsmorgonen. Hon tänker lämna in sin avskedsansökan till riksdagen genast då den samlas nästa vecka.

Vahasalo var riksdagsledamot i sexton år. Hon säger att hon fick höra att uppgiften som riksdagsledamot öppnar sig för henne i går, då Lauslahti ringde henne. Vahasalo vet ännu inte när Lauslahti lämnar riksdagen, men det kommer inte att ske i februari.

Vahaslo kommer att ansöka om tjänstledigt på grund av riksdagsarbetet av sin arbetsgivare Kyrkslätts kommun. Hon vill ännu inte över huvud taget uttala sig om ifall hon ställer upp i nästa riksdagsval eller inte.

Också Mia Laiho (Saml) blir riksdagsledamot från reservplats, då Outi Mäkelä blir kommundirektör i Nurmijärvi.

Dubbelt upp från Kyrkslätt

Kyrkslätt har redan en riksdagsledamot: Anders Adlercreutz (SFP), som valdes in i riksdagen med 3 337 röster vid valet för knappt tre år sedan. Adlercreutz är fullmäktigeordförande i Kyrkslätt.

Vahasalo fick 3 484 röster i förra valet. Hon hade behövt 600 fler röster för att bli invald. Vahasalo är andra vice ordförande för Kyrkslätts fullmäktige. Under den föregående fullmäktigeperioden var hon kommunstyrelsens ordförande.

Kyrkslätt har bara en gång tidigare haft två ledamöter i riksdagen samtidigt. Eero Lankia (C) var riksdagsledmot då han flyttade till Veikkola på 2000–talet.

Mer läsning