Vägen mot Vasaloppet börjar i Västerby

Klassiker. ÖSK:s långlopp kommer att vara ett seedningslopp för Vasaloppet. Till att börja med gäller det för den kommande vintern. Bild: Thomas Sundström

I slutet av februari är det dags för Österby SK:s långlopp i Västerby och den här gången erbjuder arrangörerna någonting nytt. Långloppet fungerar nämligen som ett seedningslopp för en av skidvärldens mest klassiska tävlingar, Vasaloppet.

Om allting går enligt planerna avgörs ÖSK:s långlopp den 17:e februari nästa år. I år har tävlingen ett nytt inslag: Långloppet är ett seedningslopp för det klassiska Vasaloppet, som i vanlig ordning avgörs i mars.

Henrik Malmberg är ordförande för ÖSK och lyfte redan i våras fram möjligheten att få ett seedningslopp till Västerby – nu är det verklighet.

– Vi diskuterade med personer som arbetar med Vasaloppet och då fick vi veta vad som krävs av oss. Det handlar om ett minimideltagarantal på 100 skidåkare, marknadsföringsmässiga saker och sådant som har med tidtagningen att göra.

Loppet kommer att vara 42 kilometer långt och förhoppningsvis kan ÖSK erbjuda en rutt på skogsvägar. Men det är förstås snöläget som avgör om det är möjligt. Malmberg konstaterar att man helst inte vill ordna loppet på en kort konstsnösträcka.

– Det är ju inte särskilt roligt om man måste åka samma bana på nytt och på nytt. Samtidigt är det bara så att klimatförändringen är ett problem för skidåkningen och man undrar ju hur det ser ut i södra Finland om till exempel tio år. Kommer vi vara tvungna att rullskida hela vintern eller satsa på en skidtunnel?

Välkommet inslag

Vasaloppet är världens äldsta och största långlopp på skidor. Det stora intresset har lett till en efterfrågan på seedningslopp. Däremot är det inte alltid som det har funnits möjlighet att ta del av ett seedningslopp i Västnyland och på det här sättet behöver inte intresserade skidåkare resa långt för att få en tid. Samtidigt är det heller ingen vågad gissning att statusen som seedningslopp kan locka skidåkare från andra orter till Ekenäs.

Malmberg säger ändå att ÖSK inte hörde sig för om intresset på andra håll före föreningen ansökte om att bli ett seedningslopp.

– Vi får helt enkelt se hur stort intresse det blir, men samtidigt är det inte en ekonomisk katastrof om det här inte går vägen.

Som sagt är 100 deltagare en minimimålsättning för att få klassas som seedningslopp och Malmberg säger att man kanske kan hoppas på 100–200 deltagare.

– Tänker man rationellt är det väl ungefär någonting sådant som är möjligt.

Loppet ska vara minst 40 km.

Loppet ska ha minst 100 startande deltagare.

Loppet ska gå i klassisk stil.

Loppet ska ha masstart/gruppstart.

Mer läsning