Du ska se till att du tar rätt typ av lån och får bra villkor. På så vis kan du vara säker på att du tecknar ett lån som är helt rätt för dig och din ekonomi.

Den mest grundläggande frågan du ska ställa dig själv när du tar är ett lån är huruvida det verkligen behövs. Vad ska du låna pengar till och hur mycket behöver du egentligen? Det kan ibland vara onödigt att låna pengar till impulsköp såsom elektronik, kläder eller en resa med gänget. Istället så kan du i många fall avvakta med denna typ av lån och istället köpa det för dina egna pengar nästa månad. Ibland så kan det dock vara en god idé att låna pengar till ett visst inköp - i slutändan så är det bara du som själv vet om ditt inköp behöver ske just nu eller om det istället kan göras nästa månad.

Det är även avgörande att du jämför lån innan du binder upp dig hos en långivare. Därigenom kan du säkerställa att du tar ett lån med bra avtal och villkor samt en skälig ränta. Detta gör du enklast hos en tjänsten lanutanuc-guide.se, där kan du jämföra många olika lån utan UC. När du tecknar ett lån som inte använder sig av UC för kreditupplysning, utan snarare en av UC:s konkurrenter, så hamnar du aldrig i UC:s register. Det innebär att du inte kommer att förknippas med tidigare kreditupplysningar när du ansöker om ett större lån hos en bank som faktiskt använder sig av UC.

Därigenom kan du få ett lån med bra ränta utan att din kreditvärdighet blir lidande. Du gör även rätt i att göra din hemläxa - läs på hur lån fungerar, läs förhandsinformationen gällande lånet du planerar att teckna och fråga om det är något som du inte förstår. Du bör därtill fundera på exakt vilken typ av lån du vill ta. Ska lånet ha en kortsiktig eller långsiktig tidshorisont? Ska det vara ett blancolån eller ett lån med säkerhet? Planerar du att betala av ditt lån i form av ett annuitetslån eller med rak amortering? Finns det några dolda kostnader i det lånet som du tänker ta? En annan fråga som du måste fråga dig själv är hur mycket du klarar av att betala varje månad.

Matchbanker är en jämförelsetjänst som hjälper dig att hitta det lån som passar dig bäst. Fördelen med att använda Matchbanker är att du inte behöver ansöka om flera lån utan att känna till dina chanser. I Finland kan du besöka matchbanker.fi/laina/, men bemärk att hemsidan är endast tillgänglig på finska.

Det kan tyckas självklart att fundera på detta och den bank du lånar från kommer tveklöst att undersöka din betalningsförmåga. Se till att du inte tecknar ett lån som blir så dyrt att andra utgifter behöver stryka på foten. Om du följer de ovanstående tipsen bör du ha bra förutsättningar för att hitta och teckna ett lån med goda villkor - oavsett hur din ekonomiska situation ser ut!