Utskänkningen begränsas efter klockan 17 – dessutom ska det finnas beredskap att vaccinera barn

– Om man använder covidintyg kan man befrias från restriktioner, säger Krista Kiuru (SPT). Bild: Sofia Westerholm/SPT

Social- och hälsovårdsministeriet utreder obligatoriska covidintyg på arbetsplatser. "Olika arbetsplatser, miljöer och smittorisk måste också beaktas, sedan är det juridiska också en del i det hela", säger Taneli Puumalainen, ministeriets avdelningschef.

Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC rekommenderar att en tredje dos coronavaccin ska ges till alla över 40 år så snabbt som möjligt.

Finland förbereder sig på att följa exemplet, meddelade Social- och hälsovårdsministeriet under en presskonferens i dag, torsdag.

På plats fanns familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) samt Social- och hälsovårdsministeriets avdelningschef Taneli Puumalainen och strategidirektör Pasi Pohjola.

Enligt Kiuru finns det anledning att uppdatera Finlands vaccinationsstrategi på grund av det akuta läget i landet.

Statsrådet fattade därför ett principbeslut om uppdatering av vaccinationsstrategin under torsdagen.

Social- och hälsovårdsministeriet vill öka vaccinationstäckningen genom att rikta åtgärder särskilt till de befolkningsgrupper och områden där det finns brister i vaccinationstäckningen.

Därtill har man nu beslutat att se till att det finns beredskap för att vaccinera barn mellan 5 och 11 år.

Personer mellan 40 och 60 år ska nu få tillgång till en tredje dos vaccin.

Lagen om smittsamma sjukdomar

Enligt Kiuru godkände statsrådet på torsdagen en förlängning av giltighetstiden för de temporära bestämmelserna i lagen om smittsamma sjukdomar till 30 juni 2022.

– Om man använder covidintyg kan man befrias från restriktioner, säger Kiuru.

Regeringen kommer att behandla restaurangrestriktionerna inom kort.

Enligt Kiuru kommer alkoholservering att begränsas efter klockan 17, men det kommer fortfarande vara möjligt att förlänga öppet- och utskänkningstider via användning av covidintyg.

Utreder obligatoriska covidintyg

Under presskonferensen framkom det även att det just nu pågår en utredning om obligatoriska covidintyg på arbetsplatser för att minska smittspridning.

– Det utreds för tillfället. Olika arbetsplatser, miljöer och smittorisk måste också beaktas, sedan är det juridiska också en del i det hela, säger Taneli Puumalainen.