Utsikt och berättelser på Bromarvs högsta topp

Övernattning. Högst uppe på Vaktkojberget har Hasse Blomqvist och Cristina Viberg restaurerat vaktkojan från forna tider. Bild: Lina Enlund

En ny naturled med historier via modern teknik går upp på Vaktkojberget i Bromarv. Här kan man kombinera motion med utsikt och intressanta historier.

Drygt tre kilometer från Bromarv centrum finns en ny vandringsled upp på den högsta punkten i Bromarv, Vaktkojberget. Leden bjuder på fantastisk utsikt och du kan se enda till Kimitoön och till Salo.

– Det är en utmanande led som tar ungefär en och en halv timme att gå runt, säger Björn Wadenström från Bromarv hamn.

Det som gör vandringsleden unik är att den är uppbyggd av sex stycken punkter där man via en QR-kod får höra olika berättelser om Bromarv. Då man scannar in koden via sin smarttelefon dyker det upp en länk till en video eller ett bildspel med en röst som berättar. Under kan man även läsa berättelsen i text.

– Det handlar bland annat om spritsmugglingen och om trollen i Bromarv, säger Henrik Huldin, ordförande för byarådet i Bromarv.

Den högsta punkten är ungefär 60 meter över havet och på flera ställen längs rutten får man vara försiktig då bergskanten stupar rätt ned.

– Det är en utmanande led som man nog ska vara försiktig på om man har svårt att röra sig eller liknande, säger Huldin.

Leden är ändå menad för alla och i lugn takt går det ganska bra att ta sig fram så länge man orkar gå.

Kombinerar modern teknik med naturen

Tekniken till mobilplattformen är framtagen av tre studenter från yrkeshögskolan Novias it-utbildning. Sedan har Benjamin och Erik Duncker producerat materialet som finns vid de olika punkterna.

– På grund av upphovsrätter har vi fotograferat och filmat mycket av materialet själv, säger Benjamin Duncker.

Berättelserna är två till tre minuter långa och finns för tillfället endast att på svenska. Då en lämplig inläsare hittas kommer texterna att spelas in även på finska. Uppläsaren vill vara anonym men kommer från Bromarv.

– Historierna berättas på äkta Bromarvdialekt, säger Huldin.

Övernattning enligt gammal modell

Högst uppe på berget finns det även en övernattningsmöjlighet för ivriga vandrare. Där har tidigare funnits en vaktkoja, som även gett berget dess namn. Där finns nu bara kvar grunden från den gamla stugan men Cristina Viberg och Hasse Blomqvist har restaurerat och byggt om stugan.

– Det är primitivt så det förslår, säger Huldin om kojan.

Vaktkojan är fyra kvadratmeter stor och där finns ett litet bord och två smala britsar att sova på. Övernattningsgästerna får ta med egna sovsäckar och liggungerlag, har man inte ett eget utfärdskök går det att hyra i hamnen i samband med stugan.

– Vi vet inte vem som har vaktat vad och när i den ursprungliga stugan, antingen hållit koll på fiender under krig eller så är den enda från vikingatiden, säger Huldin.

– Man har ju bra utsikt över havet härifrån så det är bra att hålla koll, inflikar Blomqvist.

Allt virke till stugan har Viberg och Blomqvist burit upp till bergets topp för hand då terrängen inte tillåter andra färdmedel.

– Det har nog varit tungt att bära upp allting men samtidigt väldigt roligt och vi gör det gärna för att understöda byarådet, säger Viberg.

Det har krävts en hel del frivilligt arbete men själva arbetet har inte kostat speciellt mycket. Många hjälper gärna till och bidrar så att Bromarv skulle utöka den småskaliga turismen i byn.

– Vi har gjort mycket på talkoarbetskraft i ganska avslappnad stämning, säger Huldin.

Mera aktivitet i byn

Naturleden och flera andra aktiviteter ska förhoppningsvis ge ökad turism i Bromarv och är ett samarbete mellan byarådet och Bromarvs skärgårdshamn.

– I den förnyade skärgårdshamnen där man även kan hyra kanoter, SUP-bräden och cyklar, får man köpa lösenordet som ger en inloggning för att kunna lyssna på berättelserna längs rutten, säger Wadenström.

I hamnen hyr man även vaktkojan för övernattning och det blir en lämplig utfärd att cykla till berget och sedan promenera runt naturleden.

– Speciellt vid fullmåne kommer det vara extra fint att övernatta här, säger Huldin.

Den ökade möjligheten till aktivitet i byn och upprustningen av hamnen hoppas Wadenström kommer få människor att stanna längre stunder i Bromarv. Han planerar även att bygga en bowlingbana i hamnen.

– Många håller sig gärna ute i yttre skärgården med sina båtar men vi hoppas att fler skulle ta sig in hit och eventuellt stanna lite längre om det finns mer att göra här, säger Wadenström.

Ett testår

Hur stort intresset för naturleden blir återstår att se och nästa år kommer byarådet veta bättre vad som krävs och hur stort intresset är för leden och övernattningen i stugan.

– Efter midsommaren kan man börja hyra vaktkojan och vi hoppas även på att så snart som möjligt få igång hamnverksamheten, säger Wadenström.

Planer på att utveckla leden ytterligare i framtiden finns. Bland annat finns det en jättegryta på berget med intressant historia.

– Nästa år kanske vi utvecklar leden så att den blir längre och har fler informationspunkter, säger Blomqvist.

Leden i sig själv förväntas inte dra mängden med turister till Bromarv utan är en liten del av en större helhet.

– Alla de här små satsningarna kommer förhoppningsvis göra så att det blir mera liv i byn i helhet, säger Wadenström.

Mer läsning