Utlämnande, avskalat, nära

Skuggor. Lamporna har riktats så att skuggorna från dockorna med dräkter faller åt ett visst håll. Det blåvita för Finland förstärks av överdelen i näver från vårt nationalträd björken. Bild: Lina Enlund

I april visas målningar, dräkter och installationer av Noora Steenvoorden i Galleri Perspektivet i Ekenäs. Verken berättar utlämnande om den process hon genomgått den senaste tiden, en process som tar avstamp i en skilsmässa men som leder framåt.

I lördags var det dags för designern och konstnären Noora Steenvoorden att ta klivet ut och ställa sig bredvid sina verk inför publik. Då höll hon vernissage för april månads utställning, Anam Cara – studier av mänskligheten, i Galleri Perspektivet i Ekenäs.

– Jag har en svår relation till vernissager, till att stå där bredvid mina verk, säger hon.

Därför valde hon att klä sig i sin målartunika, med alla färgfläckar och alla dofter, lukter. Den står för trygghet, den har ju varit med på hennes skapande resa.

Hon är instrumentet

Noora Steenvoorden vill inte ta åt sig äran för verken, hon känner sig mer som ett instrument än som direkt upphovsman till de målningar och dräkter med tillhörande installationer och detaljer i form av stenar, grenar, bjällror, fjädrar, guldtråd som löper som en samlande kraft mellan och genom verken.

För att inte glömma skuggorna. De spelar en viktig roll. Steenvoorden har noga tänkt igenom hur utställningsutrymmets lampor ska riktas mot provdockorna för att kasta skuggor mot väggen, skuggor som studsar tillbaka, på något vis, om man låter dem. Provdockorna är iklädda dräkter i klart identifierbar design från Saaga, Noora Steenvoordens kända klädmärke, men har börjat leva egna liv och berätta historier.

Metamorfosens faser

Processen som hon gått igenom inför utställningen ter sig utifrån nästan som en metamorfos. En förvandling från en tanke, ett frö, ett ägg, till en fantastisk fri fjäril som stolt fladdrar på bärande vingar.

– Allt började med att jag för ett år sedan beviljades bidrag från Svenska kulturfonden för en utställning. Det var startskottet. Jag kände att jag äntligen kunde göra något som inte är kommersiellt, skapa friare.

En inre forskningsresa började, så beskriver Noora processen som startade. Det hände saker i henne som inte gick att hejda. Hon började bryta sig ut ur fack och lådor hon placerats i, eller placerat sig själv i. Hon frågade sig "vem är jag?" och vill med utställningen få betraktaren att ställa samma fråga.

Närvarande i känslorna

Utställningens namn, Anam Cara, betyder själsfrände och har av andra beskrivits ungefär som känslofylld närvaro.

Den av de 15 målningarna hon ställer ut som finns till vänster närmast galleridörren är hennes första. Merparten av den är svart. Fyra tarotkort är fastklistrade, delvis gömda i svärta, i verkets nedre kant. Men ögat letar sig förbi, mot ljuset i tavlan, det vita fältet.

Där sker något förlösande, det är som om någon är på väg ut. Och visst är någon det – de två följande tavlorna går i grå toner, en blandning av det svarta och det vita blir som förstoringar av det vita fältet i den inledande målningen. De är fyrkantiga, som lådor, och i vardera sitter en människa hopkrupen, hon kämpar för att klättra ut, komma ut.

De blir en berättelse tillsammans och följs av tavlor med färgfält, en helt ny färgvärld för henne själv, säger Noora. Här finns både gult och knallrosa.

Snällare mot sig själv

Noora Steenvoorden tog sig också ut, ut ur sin puppa, sin låda. Äktenskapet.

– Jag skulle aldrig blivit så här modig om jag inte hade vågat kasta mig loss, skilja mig, ta nya steg. Det var förenat med mycket sorg och smärta. Men det var nödvändigt.

Förr var hon fruktansvärt hård mot sig själv, berättar hon.

– Vi borde älska oss själva mera. Jag vill komma åt mitt inre, vara medveten om min andning.

Och kanske förmedla den känslan? Dock utan att klä sina egna glasögon på andra, påpekar Noora. Det är också ett skäl till att hon inte namngivit de enskilda verken.

– Man förstår och ser just precis de saker man vill se. Jag hoppas folk som betraktar mina verk känner något, men vad de borde känna är inte min sak att säga. Jag vill inte begränsa folk.

Ålder: 39 år.

Familj: Tre barn, en svart katt.

Bor: I Tenala, flyttade hit från Helsingfors.

Sådan är hon med egna ord: Nyfiken igen.

Aktuell: Ställer ut målningar, dräkter, installationer i Galleri Perspektivet i stadsbiblioteket i Ekenäs.

När: 1–30 april.

Mer läsning