Utbildning i foto lockar studerande

Att det är trendigt att fota är ingen nyhet. Fototrenden har pågått en längre tid, och ser inte ut att mattas av. Det märks även i intresset för fotoutbildningar.

Foto är populärt både som dokumentation, som vardaglig kommunikation på sociala medier och som konst.

Snart sagt alla fotar – och alla har chans att då och då visa upp en lyckad bild. Men den som verkligen kan fotografera är inte beroende av slumpens välvilja.

Att det ställs allt större krav på bildernas kvalitet bidrar också till intresset för att skaffa sig en examen inom foto.

Lotta Rehnman, som inom ramen för sin firma tar sig an olika bild- och textprojekt, ser fotoutbildningen som ett sätt att utveckla sig själv, men också visa att fotokunnandet är något hon varit beredd att satsa på. Hon har en yrkesexamen från Axxell och ämnar skaffa en specialyrkesexamen inom naturfoto. Inom ramen för utbildningen har hon både fotat björnar i Kuhmo och örnar i Kuusamo.

Hon ser sig inte som den klassiska naturfotografen som tillbringar dagar och nätter i stillhet i skogen, men det finns andra sätt att fokusera på natur.

Axxells utbildning i foto är treårig och förbereder för specialyrkesexamen. Den är anpassad för personer som har jobb eller bedriver andra studier.

Fulla grupper i Novia

Lars Rebers, som är lärare på den fyraåriga fotoutbildningen på Novia i Jakobstad, säger att fotolinjen har fulla grupper. Också många finskspråkiga söker sig till Novia där undervisningsspråket är svenska.

– Österbotten är ganska svenskt och många finskspråkiga ser att studierna gör det lättare för dem att söka sig till Sverige. Där finns bättre möjligheter till jobb inom den grafiska branschen.

Det fyra åren motsvarar en kandidatexamen, men vill man ha en magisterexamen gäller det att söka sig till konstuniversitetet Aalto.

Bra med Zebra och VNF

Fotostuderande i Novia har genom åren haft ett gott samarbete med Galleri Zebra i Karis.

– Galleriet har tillräckligt med väggyta för att alla studerande ska komma fram. Och så finns Västra Nylands folkhögskola med sin ettåriga fotoutbildning här i Karis. Det betyder att det finns unga människor med fotointresse här. Dels besöker de utställningarna, dels kan en del söka vidare till oss i Novia.

– Men det är kanske sista gången vi ställer ut här då galleriet tvingas flytta, tillägger Rebers.