"Utan reflex är du som en grå fläck"

Trygga. Linus Wiklund, Arvid Hanell och Freija Kauranen går i sexan i Katarinaskolan i Karis. För dem är det självklart att använda reflex. Bild: Lina Enlund

– Det spelar ingen roll om du så ser ut som en julgran, bara du syns, säger Camilla Fri-Bergström vid Raseborgspolisen. Utan reflex smälter du in i omgivningen, det vet åtminstone sjätteklassare i Katarinaskolan i Karis.

Mörkret kom så plötsligt att Freija Kauranen inte hunnit reagera. Senast nästa vecka när det tätnar ytterligare ska hon gräva fram reflexband och brickor. Därtill klär hon ibland på sig en reflexväst …

– Men bara när mamma tvingar, tillägger hon viskande.

Här i Katarinaskolan i Karis är det en självklarhet att använda reflex. Sjätteklassarna Freija Kauranen, Linus Wiklund och Arvid Hanell uppvisar inte minsta antydan till attitydproblem när det gäller att vara säker i trafiken. Det är coolt att vara trygg. Men hur står det till med de yttre kraven?

– Att använda reflex är en självklarhet, men den ska helst inte se ut hur som helst, säger Kauranen.

Både Arvid Hanell och Linus Wiklund är båda duktiga användare av reflexvästar och andra mindre reflexer. Hur man ser ut är sekundärt när det är frågan om trygghet.

– Det är ju ändå mörkt så ingen ser en.

Julgranar välkomna

I Katarinaskolan är attityden beundransvärd, men överallt är människor inte lika positivt inställda till att använda reflex. För äldre konstapel Camilla Fri-Bergström vid Raseborgspolisen är mörkret ett årligen återkommande tema, i om möjligt ännu högre grad än för oss andra.

"Situationshastighet. Hjortar. Älgar. Mörkt. Körljus. Skolbarn. Reflex. Raseborg. Mina tankar denna morgon :)."

Så skriver Fri-Bergström på Raseborgspolisens Facebooksida en tisdagsmorgon i oktober. Regnet, dimman och mörkret har gjort entré i klassiskt oktobermaner, och det märks i trafiken.

Barnens reflexer är extra viktiga att tänka på, säger hon – familjens minsta kan bete sig oberäkneligt i trafiken. Här pekar konstapeln på föräldrarnas ansvar. Oberoende om reflex ses som töntfaktor eller inte är den ett måste för den som vill skilja sig från omgivningen.

– Det spelar ingen roll om du så ser ut som en julgran, bara du syns.

Mörkret är ett nationellt fenomen, men berör på lokal nivå. I Raseborg har taxichaufförer som plockar upp skolbarnen på morgnarna önskat att alla barn ska bära reflex för att synas bättre.

Men också som vuxen gäller det att tänka på sin egen säkerhet. Dimma och dåligt före påverkar liksom mörkret hur du syns – och gatubelysning hjälper inte situationen nämnvärt trots att många tror det. Någonting borde blinka till för att du ska synas, säger konstapeln.

– Utan reflex blir du ofta en liten, grå fläck i omgivningen.

En medborgare meddelade polisen om en vuxen person som cyklade längs landsvägen – utan reflex. Här handlar det enligt Camilla Fri-Bergström om ett vanligt attitydproblem – du tror att du blir sedd men verkligheten är en annan. I mörkret syns bara det som lyses upp av billyktorna.

Bondförnuft gäller

Sanningen är krass också i siffror. Föraren i en bil med påslagna halvljus får syn på en fotgängare på i snitt femtio meters avstånd. Om fotgängaren bär reflex är hen synlig på 350 meters avstånd. Med påslagna helljus är reflexen ännu mer effektiv. Det står i lagen att fotgängare ska använda reflex – ändå gör hälften av finländarna inte det, enligt uppgifter från Trafiksäkerhetsverket.

– Här gäller bondförnuft: använd reflex för att andra i trafiken ska se dig, säger Camilla Fri-Bergström.

Också i upplyst stadsmiljö kan det vara svårt att få syn på cyklister och fotgängare. Immiga fönster, skuggor från buskar och träd samt olika ljuskällor kan påverka synfältet. Smutsiga vindrutor och dåliga lyktor kan förvärra situationen ytterligare.

Sedan 2003 har det enligt lag varit obligatoriskt att använda reflex också i upplyst stadsmiljö. I ett nytt förslag till vägtrafiklag lyser ändå reflexparagrafen med sin frånvaro – något som fått Trafikverket att ryta till.

– Det lagstadgade är ett rättesnöre också för medier och utbildning, privatpersoner och kommuner. Ingen har under 35 år störts av regeln, säger vd:n Anna-Liisa Tarvainen i ett pressmeddelande.

Och trots att lagen rekommenderar användning av reflex möts den som låter bli inte av några påföljder.

– Tandlöst, säger Ola Lindholm från försäkringsbolaget Lokaltapiola Sydkusten.

Om du blir påkörd spelar det ingen roll om du bär reflex eller inte, när man ser till potentiella ersättningar. Omständigheterna avgör: har personen gått på rätt sida av vägen? Var och en har en skyldighet att följa reglerna i det avseendet, säger Ola Lindholm, den som går på fel sida av vägen kan ha varit med och förorsakat olyckan.

– Till all lycka är sådana olyckor relativt få, och poängterar att generaliserande regler är svåra att ge då ingenting är svartvitt.

Själv tycker Ola Lindholm att en enstaka reflex inte är värd mycket – här är det reflexväst som gäller.

– Det är ganska magert med en reflex som dinglar i knähöjd när man rör sig på en mörk väg.

Glöm inte hunden

Under åren 2013 till 2015 inträffade 29 dödsfall i trafiken där fotgängaren inte använde sig av reflex trots att det var mörkt. En tredjedel av fallen kunde ha avvärjts med reflex, är Trafiksäkerhetsverkets uppskattning. Enligt en undersökning som gjordes av Trafikverket i fjol hade två tredjedelar av de tillfrågade chaufförerna haft problem med att få syn på fotgängare som rörde sig utan reflex.

Ja, vid det här laget lyder det knappast någon osäkerhet kring den lilla brickans fördelar. Men hur ska den fästas? Här finns några riktlinjer, och ju fler reflexer, desto bättre är chanserna att synas i trafiken. Låt en reflex dingla fritt i knähöjd, är Trafiksäkerhetsverkets order. Fäst reflexband runt vrister och handleder, helst på den sida som är synlig för bilister när du går längs vägen. Också hunden syns bättre om den bär reflex – och kan därtill göra sin ägare mer synlig i mörkret.

Camilla Fri-Bergström från Raseborgspolisen rekommenderar, liksom Ola Lindholm från försäkringsbolaget, reflexvästar.

– De är fenomenala.

För övrigt kan det löna sig att ha mer än bara en reflex för att inte förväxlas med en vattendroppe som speglar ljuset på vindrutan. För barnen finns kläder med insydda reflexer, behändiga också de, då reflexerna inte går att plocka bort och kanske smälter bättre in i utstyrseln.

– Det går att vara kreativ där.

Utseende sekundärt

Tillbaka i Katarinaskolan pågår en diskussion om reflexens estetiska aspekt. Här går åsikterna starkt isär.

– Den får vara stor men helst inte synas så himla mycket, säger Freija Kauranen.

Varför har ingen uppfunnit en rock som ser vanlig ut, men reflekterar ljuset när det är mörkt? En sådan skulle Kauranen gärna klä på sig i stället för onödigt iögonfallande reflexband. Patent på den idén?

Linus Wiklund och Arvid Hanell är reflexvästens trogna anhängare – och frågan om hur reflexer ska göras attraktiva för unga besvaras med självklarhet.

– En reflex behöver inte vara attraktiv, huvudsaken att den tjänar sitt syfte, säger Arvid Hanell.

Reflexer som är inbyggda i kläderna får högt betyg av gruppen, men ofta är de reflekterande ytorna så små att de kan behöva kompletteras med andra reflexer. De får med fördel vara lite lekfulla.

– Jag hade en nyckelring som föreställde en pingvin, sydd i reflextyg, säger Arvid Hanell.

Med reflex är du synlig på upp till sju gånger längre avstånd än utan.

Gatubelysning ökar inte din synlighet nämnvärt. Dimma och regn försämrar också förarens sikt.

Ju fler reflexer, med desto större sannolikhet får bilisten syn på dig.

Låt en dingla i knävecket, använd bandreflexer kring vristerna, i synnerhet på den sidan som är mot vägen när du promenerar. Se till att vara synlig från varje håll. Använd gärna reflexväst.