Uriah Heep är redo för Hangö

Rockrävar. Uriah Heep består av Phil Lanzon, Bernie Shaw, Russell Gilbrook, Mick Box och Davey Rimmer. Bild: Richard Stow

Uriah Heep förbereder för tillfället ett nytt album som ges ut i höst. Före det beger sig bandet på en sommarturné, som stannar i Hangö.

Då bandet Uriah Heeps grundare och gitarrist Mick Box svarar i sin telefon sitter han på sitt kontor i London.

– Just nu sitter jag och skriver ny musik, precis som vi musiker gör om dagarna. Vårt kommande album är redan klart men jag tänker hela tiden framåt, säger Box.

För tillfället förbereder sig Uriah Heep för att släppa sin tjugofemte platta: Living the Dream, utkommer den 14 september. Före det gör bandet tre spelningar i Finland, en av dem på Casino i Hangö den 10 augusti.

Alltid välkomna

Finland är ett land där Uriah Heep alltid känt sig välkommen och genom åren har fyra av bandets album nått främsta plats på den finska topplistan.

– Finska fans är fantastiska och de älskar sin rockmusik. De verkar också tycka om Uriah Heep, vilket är fint.

Om de kommande spelningarna kan han avslöja så mycket att låtlistan kommer att bestå av låtar från deras första till deras senaste album.

– Det är en fin tidsresa mellan våra äldre och nyare album. Vi kommer såklart inte att glömma klassikerna, för vi vet att publiken älskar att höra låtar som July Morning, Easy Livin', Lady in Black, Gypsy och Sunrise.

"Äkta musik överlever"

Enligt Mick Box är hemligheten bakom det att bandet klarat av att spela i snart 50 år enkel.

– Jag tror att en stor orsak till att vi kunnat fortsätta så länge är att vi har flera bra, tidslösa låtar, som folk fortfarande vill höra live. Det uppstår hela tiden musikgenrer, men enbart de genrerna med äkta sånger lever vidare.

Box ser själv bandet som ett bra och äkta rockband med en bra och äkta show. Det uppskattas av fansen och har gett bandet ett rykte av att vara ett bra liveband.

– Jag har fortfarande samma passion för min egen musik, för att spela gitarr och för att uppträda som jag alltid haft. Det har också fått mig att orka fortsätta i så många år och göra så många spelningar vi gör. Vi gör spelningar i 61 olika länder, vilket är en hel del.

49 år senare

Nu för tiden består Uriah Heep av Phil Lanzon (keyboards), Bernie Shaw (sång), Russell Gilbrook (trummor), Davey Rimmer (bas), samt Box. Av dem har Shaw och Lanzon spelat i bandet sedan 80-talet, medan Gilbrook och Rimmer kommit med under detta årtusende.

Sedan bandet grundades i London år 1969, har Uriah Heep släppt en massa musik och sålt över 40 miljoner album. Mick Box har inte själv några favoritsånger eller -album bland sitt eget material. Han brukar lämna de besluten till fansen. Vissa av bandets verk har ändå blivit milstolpar för bandets karriär.

– Albumet Demons and Wizards tog världen med storm och gjorde oss kända världen över. Därmed finns det vissa prestationer i livet man är extra stolt över.

Mick Box minns inte när de spelat i Finland för första gången, men han kommer ihåg att de under de tidiga åren spelat på en rockfestival i Åbo, vid en strand. Spelningen visade sig ingå i bandets Demons and Wizards tour och den ägde rum under Ruisrock den 12 augusti år 1972. 46 år senare ser bandet fortfarande fram emot att återvända till Finland.

– Vi älskar att komma till Finland för reaktionen av fansen är alltid väldigt stark och positiv. Vi har flera bra minnen från att spela i Finland och vi njuter alltid av vår tid i landet.