Ura drar i gång sin andra ligasäsong

Det börjar. Jimmy Wikman och Ura inleder sin andra ligasäsong i morgon. Men laget får ännu vänta på att spela i Karis och i Folkets hus. Bild: Jesper Sundström

Karis Ura höll sig kvar i FM-ligan i schack tack vare att ett annat lag gav upp sin plats. Nu börjar Uras andra säsong och laget siktar på att hålla sig kvar i den högsta serien tack vare prestationerna på brädet.

Uras första säsong i ligan blev ingen dans på rosor, men det var heller inte oväntat. Laget vann endast en match, slutade nästsist i tabellen och föll till division 1.

Segern över Garde i den sista omgången visade sig vara viktig. Uleåborgslaget OSS valde att frivilligt degradera sig till division 1, vilket betydde att det fanns en ledig ligaplats.

Då Ura hade placerat sig ovanför Garde i tabellen, så var det Karislaget som fick förfrågan om att fortsätta i den högsta serien. Laget behövde inte långt tid på sig för att fatta beslutet. Ura skulle stanna i ligan.

– Förbundet kontaktade mig 1 april och jag trodde att det var ett aprilskämt. Men när jag förstod att det var på allvar, så hörde jag mig för med lagkamraterna. Alla ville fortsätta, det var inte svårt att bestämma vad vi skulle göra, säger Jimmy Wikman.

Laget spelar säsongens första match i morgon och redan nu är målsättningen klar. Ura skall fortsätta i ligan, men den här gången skall det ske tack vare att resultaten håller måttet.

Jämfört med i fjol har det skett en del förändringar i truppen. I år kommer laget att ha två nya ny spelare i form av Eero Valkama och Klas Sandholm.

Det i sin tur betyder att fjolårets etta Timo Syvälahti i fortsättnigen spelar på det andra bordet.

– Det innebär också att jag inte längre platsar i laget om våra bästa killar spelar. Sällan kan ändå alla delta och jag tog mest poäng i fjol, så det är förstås en trygghet för de övriga att veta att reserven håller måttet, säger Wikman.

Börjar borta

Det är definitivt en styrka att Ura har en bredare trupp än sist. Dessutom kommer föreningen i år att för första gången ha tre olika lag i seriesystemet.

Utöver ligalaget så representeras också Ura i både division 2 och i division 3. Tanken är att laget på den högre nivån skall kunna bistå representationslaget, medan det andra har som mål att stiga till division 2.

– Vi har ungefär 20 spelare i de olika lagen och av dem är hälften sådana som kan spela i ligan. I februari kommer två av lagen att spela en hemmamatch samtidigt, så det blir en tuff inramning då det avgörs många partier på samma gång, säger Wikman.

Ura spelar sina hemmamatcher i Folkets hus i Karis. I år spelar man ligaschack tre gånger på hemmaplan och första gången är i december. Rent praktiskt spelar lagen två matcher per omgång och en omgång avgörs under en helg.

För Ura inleds serien med fyra raka bortamatcher.

– Systemet är bra, det handlar endast om fem veckoslut per säsong som måste reserveras för schack. Jämfört med i fjol är också avstånden kortare, vi måste inte åka till Uleåborg, säger Wikman.

Hård serie

Schackligan är inte en enkel serie att hävda sig i. Majoriteten av lagen har valt att plocka in utländska förstärkningar och det har höjt nivån.

Ura har inte haft den möjligheten, även om det alltså har blivit klart att Eero Valkama och Klas Sandholm kommer att spela för laget.

Valkama är 18 år gammal och detsamma gäller lagets tvåa, Timo Syvälahti. Schack är kanske inte den sport man främst förknippar med juniorer. Men Wikman säger att det finns ett visst intresse.

– När Ura ordande sitt skolmästerskap i Karis anmälde sig drygt 60 spelare. Föreningen erbjuder också juniorträning och där har drygt fem spelare deltagit aktivt. Det är kanske inte den största av siffror och orsaken är väl främst att schack alla gånger inte tilltalar unga.

Men de som fastnar för schack har sedan svårt att släppa spelet. För många ligger antagligen charmen i att det handlar om ett strategispel. Med hjälp av internet har möjligheten att träna när man vill bli bättre.

– De är ändå inte samma sak som att ha sin motståndare framför sig, på andra sidan bordet. Många frågar ofta hur vi orkar spela när det tar så länge. Men bara för att en match kan räcka fem timmar, så betyder det ju inte att man sitter vid bordet så länge, man får ta korta pauser, säger Jimmy Wikman.

Ura 2017/18

Truppen: 1) Eero Valkama, 2) Timo Syvälahti, 3) Johan Lindstedt, 4) Heikki Syvälahti, 5) Bo Hellen, 6) Ivo Nurk, 7) Klas Sandholm, 8) Sergei Titovets.

Utöver nämnda spelare har också Ura några reserver, bland annat Jimmy Wikman, Stefan Söderberg och Thomas Bergman.