Upptäck pärlorna i hemknutarna

Ett gott semestermål behöver varken vara dyrt eller märkvärdigt. Sommarens högtryckshelger bjuder på fina chanser att uppleva något nytt i vår egen region.

Det ligger i tiden att lyfta fram sevärdheterna i eget land. I Finland finns många fina ställen att besöka och mycket att uppleva.

Ett fullgott semestermål kan finnas på någon timmes köravstånd – eller mycket närmare. Hemmablindheten gör att vi ibland inte märker de pärlor som finns i de egna hemtrakterna, kanske rentav utanför vår ytterdörr.

VN konstaterade i sin ledare den 3 juli att Västnyland har goda möjligheter att ytterligare öka turismen. De satsningar som nämndes då gäller naturligtvis också alla feriefirande västnylänningar.

Vår region har bruks- och småstadsmiljöer, en natur, en historia och en evenemangspalett som kunde få vilken marknadsförare som helst att belåtet gnugga händerna.

Glädjande många besökare och ortsbor verkar också vilja ta för sig av det som erbjuds här. Man vill samlas och mingla.

Vi har stora och kända sevärdheter, men besöksmålen behöver inte vara märkvärdiga. Den 15 juni skrev VN om den nya vandringsleden på Vaktkojberget i Bromarv, som bjuder på både natur, historia och en magnifik utsikt över skärgården. Samma dag berättade tidningen om sommarens guidade turer i Göran och Christine Schildts förra hem, Alvar Aalto-ritade Villa Skeppet i Ekenäs.

Två veckor senare riktade VN ljuset mot fyr- och fästningsön Gustavsvärn, som hör till de många intressanta sevärdheterna i Hangö.

Den som gillar fina utsikter kan med fördel läsa VN:s sommarbilaga. I den presenteras drygt tio berg som ger överskådliga vyer.

Här görs en dygd av det enkla: Ge dig ut i naturen, vandra, andas frisk luft. Njut av tystheten. Sådant behövs i vårt hektiska samhälle.

De fyra fornborgarna kring Läppträsk i Karis hör till traktens mindre kända historiska lämningar och detsamma kan sägas om Junkarsborg vid Svartåns övre lopp. Den sistnämnda jordvallsborgen är igenvuxen och svår att nå, precis som de nämnda fornborgarna, men den ruvar på en potential som på något sätt borde utnyttjas bättre. Tidigare lyftes borgen aktivare fram som ett besöksmål.

Rutter för cyklister är ypperliga när det gäller att göra områden mer tillgängliga, men här handlar det inte om en entydigt enkel sak. Den nya cykelleden som binder samman Åboland och Västnyland, Kustrutten, löper delvis längs vägar med tung trafik, vilket kritiserades i en insändare i HBL i början av månaden.

Frågan kan inte kvitteras med en axelryckning. Väg 52 som nämns, det vill säga trafikleden mellan Salo och Ekenäs, är inte optimal för cyklister. Detsamma gäller för flera andra av de smala vägar som på olika håll i landet lyfts fram som cykelrutter.

Förra veckoslutet hörde till de verkligt programstinna helgerna i Västnyland, med Hangöregattan och antikdagarna i Fiskars och Billnäs som flaggskepp bland alla tiotals begivenheter som pågick på olika håll.

Ibland läggs önskemål om bättre samordning av evenemangen fram, så att de inte kolliderar med varandra tidsmässigt. En jämnare spridning har efterlysts.

Men gör det något om det sker saker samtidigt i olika hörn av landsändan? Är publiken densamma? Eller är det tvärtom så att känslan av högtryck får ännu fler på fötter?

En titt i sommarens händelsekalender visar att evenemangen faktiskt är ganska jämnt fördelade redan nu, även om vissa veckoslut får karaktären av superhelger.

Mer läsning