Uppdaterad version av marknad lockar många

Glad som en lärka satt 1-åriga Milton Sjöblom från Karis i sin vagn och joddlade med en ny leksak i handen. Bild: Lina Enlund

Så gott som alla inemot 460 försäljningsplatser på årets höstmarknad i Ekenäs är sålda. Också besökarna väntas bli rekordmånga – och de räknas faktiskt, så svar kommer i sinom tid.

Marknadsgeneralen Tom Rönnblad ser glad men ganska trött ut. Han har jobbat med årets höstmarknad sedan i påskas ungefär, fast som intensivast förstås nu under hösten. Under augusti och september har han i stort sett haft "telefontid" mellan 9 och 21 alla dagar.

Och nog har det ringt i hans lur. Till och med i går, under marknadens inledningsdag, bokades ännu ströplatser.

– Den här försäljaren vill vara här fredag och lördag. Man måste vara flexibel och sälja platsen för två dagar fast marknaden är tredagars från i år, säger han.

Devisen är förstås just flexibilitet, och naturligtvis är en såld plats för två dagar bättre än en som är tom i tre dagar.

Ett maskineri

För Tom Rönnblad är marknadsståhejet och alla arrangemang kring marknaden bekant. Det ser litet ut på honom som om det är hans normaltillstånd, att det är stök och stoj och marknad. Någonstans mitt i det står han lugn och trygg med halmhatt på huvudet.

Han sköter inte bara Ekenäs höstmarknad utan också påsk- och julmarknader i regionen, liksom andra höstmarknader utöver den i Ekenäs.

Men ensam gör man ingenting, han är noga med att nämna att marknaden handlar om samarbete, det är ett stort maskineri som involverar folk från olika avdelningar inom staden. Fakturering sköts av en person, parkavdelningen och tekniska avdelningen är andra sektorer som har sina fingrar med i syltburken. Alla är viktiga.

För tf utvecklingschef Lotta Lerviks är det hennes första marknad i ansvarsposition.

– Vi har gjort om hela kartan i år vilket gett flera platser. Vi har också namngett gator samt skapat en räddningsväg i mitten av marknadsplanen. Allt för att underlätta ifall någonting händer.

Räddningsvägen går från tivoliområdet i ena änden av marknadsplanen i riktning mot mattälten i den andra änden av planen.

Räknar med rekord

Lerviks berättar att man räknar med att årets marknad blir ett rekordår. Försäljningsplatserna är fler än någonsin tidigare, marknaden går från två till tre dagars – och dessutom tror man på rekordmånga besökare.

– Vi räknar dem faktiskt, det står en person med räknare i vardera änden av marknaden, säger Lotta Lerviks.

Tidigare år har besökarantalet uppskattats till kring 25 000, men i år får vi faktiskt veta mycket mer exakt hur många besökarna är.

Sommarpjäsen avslöjades

Mittemot Lerviks och Rönnblads marknadskontor i den gamla resecenterbaracken – som sedan några år finns på marknadsplanen – har Västnyländska ungdomsringen sitt stånd. I går morse stod ordförande Henrik Wickström där och trampade med ett hemlighetsfullt leende.

Han var omringad av rekvisita såsom en jordglob, ett Eiffeltorn, Big Ben, en indisk smyckad elefant, en röd turistbuss – och bjöd därtill på godsaker från olika hörn i världen som cocktailtilltugg, makroner, blåbärssoppa, Suffelikex och Mariannekarameller ...

Rekvisitan skulle ge en vink om nästa års pjäs på Raseborgs sommarteater – och givetvis är det Jules Vernes Jorden runt på 80 dagar. Wickström kunde också avslöja vem som ska agera regissör.

– Pjäsen regisseras av Tom Rejström. Han är ny i regissörsrollen på Raseborg, men har spelat med i två pjäser åren 2007 och 2008.

Rejström själv är lyrisk. Han ser fram emot jobbet och att få fylla scenen.

– Det är en utmaning för scenen är stor. Jag vill inte avslöja för mycket, men det är en utmaning i sig att resa jorden runt. Till vår hjälp ska vi bland annat ha tåg och varmluftsballong, säger Rejström.

Premiär på sommarteatern blir det den 27 juni 2019. Tjugo föreställningar ges, den sista den 4 augusti. I november börjar jakten på skådisar och statister med en första träff, säger Wickström.

– Inga roller är ännu besatta. Vi har inte ens några tilltänkta skådisar i siktet, jag går till den första träffen med helt öppet sinne, säger Rejström.

Lyckträff med tredagars

Premiär på en höstmarknad var det för 1-åriga Milton Sjöblom från Karis. Glad som en lärka sitter han i vagnen och joddlar med en ny leksak i handen. En traditionell gasballong vajar fäst i hans vagn.

Mamma Stella Sjöblom berättar att storasyster Linnéa, 4 år, är sjuk så för henne är det en lyckträff att marknaden är tre dagar lång.

– Om hon är i skick blir det ett nytt marknadsbesök på lördag. För det har blivit tradition för oss att besöka marknaden.

Mer läsning