Unikt Nordcenter firar jämna år

Ny post. Olli E. Juvonen har haft många uppgifter genom åren. Just nu arbetar han på Nordcenter i Pojo. Bild: Patrik Lindström

Den här veckan firar Nordcenter i Pojo 30 år. Det uppmärksammas med en fest. Nordcenters operativa chef Olli E. Juvonen är nöjd med golfklubben.

Två golfbanor som hör till de bästa i Finland, men som även hävdar sig i europeisk konkurrens. Så beskriver Olli E. Juvonen sin arbetsplats. Den här helgen firar Nordcenter 30 år och med finländska mått mätt är det inte vanligt att golfbanor har så många år på nacken.

Dessutom har Nordcenter i Pojo alltid varit speciell. Dels är själva platsen med anor från 1500-talet imponerande, dels gör inte närheten till Åminnefors och Skuruviken upplevelsen sämre.

– Det finns golfklubbar med bra banor och det finns golfklubbar som ligger på ett vackert område. Men det är inte vanligt att ha en kombination av de två som vi har, säger Juvonen.

Han inledde sitt arbete för en tid sedan och genom åren har det blivit många uppdrag för Juvonen. Företag har ofta kallat på honom med kort varsel när det har funnits behov. Juvonen beskriver sitt jobb som att han kommer till undsättning med helikopter när ett skepp på havet behöver en kapten.

– Saker och ting går snabbt i mitt yrke. Till exempel var det en tidigare arbetsgivare – som sitter i Nordcenters styrelse – som kontaktade mig angående det här jobbet. I princip brukar jag alltid börja jobba följande dag, så var det också nu.

Produktförsäljning

Juvonen berättar han inte har någon erfarenhet av golf, men han har tagit några lektioner. Å andra sidan behöver Juvonen förstås inte vara duktig på golf, det är ju inte därför han jobbar. Det viktiga är att Nordcenter lyckas sälja sin produkt.

Alltså att man i det här fallet lockar människor till golfklubben.

– Det jag i huvudsak vill få fram är att Nordcenter är öppet för alla. Ännu för några år sedan var det här en privat klubb, men så är det inte längre. Dessutom har vi också vår restaurang, där kan man till exempel ordna middagar eller bröllop.

Själva banan går inte heller av för hackor. I våras arrangerades en finländsk protävling på Nordcenter och Juvonen berättar att man ofta får beröm för hur bra banor det finns.

– Nyligen hade vi några tyska journalister här med erfarenhet av golfbanor. De beskrev vår bana som en pärla.

Sådana ord är förstås omtyckta bland dem som jobbar på golfbanan och Juvonen säger att det är viktigt att ha en dialog som inkluderar personalen. Han berättar till exempel att han ibland deltar i kaffepauserna för att umgås med de anställda. Men det finns också rent arbetspraktiska saker som han lyfter fram.

– Vi brukar ha ett veckomöte och där slår vi fast ett antal målsättningar för den kommande veckan. På följande möte går vi sedan igenom dem och diskuterar. Jag anser att en chef inte bara skall sitta vid sitt skrivbord. Det är viktigt att man syns.

Flera utländska golfare

De morgonpiggaste golfarna kör i gång tidigt och efter det råder verksamhet på banan under resten av dagen. Det är klart att det är färre spelare vid vissa tidpunkter, till exempel är det kanske inte så många på plats en förmiddag under en arbetsvecka.

Alla golfklubbar har samma utmaning, det gäller att locka spelare till banorna. Någonting som Nordcenter har lyckats med, men visst finns det alltid möjlighet för flera. Juvonen har också en bild av potentiella kundgrupper som kunde hitta till Åminne.

– Tänk på hur många barnfamiljer som varje år gör ett besök till Borgbacken. Det finns ungefär 140 000 golfare i Finland. Om man tänker sig att en tredjedel av dem skulle besöka Nordcenter en gång per sommar, så skulle det vara bra för oss.

Dessutom kommer redan nu spelare från huvudstadsregionen till Nordcenter. Men Juvonen konstaterar att det kanske inte all gånger är det enklaste att hitta den nödvändiga tiden för en sådan resa. I runda svängar kan man anta att två bilresor till och från Helsingfors, plus en runda på Nordcenter, ungefär räcker åtta timmar.

– Det har man kanske inte alltid möjlighet att göra efter en arbetsdag. Samtidigt handlar det inte om ett skrämmande långt avstånd, vi talar om en enkelresa på en dryg timme. Helsingfors-Vanda flygplats ligger heller inte långt härifrån, så även turister har möjlighet att spela här, säger Olli E. Juvonen.

Mer läsning