Unga som skapar sitt eget jobb

Sina egna. Kevin Molnár, Christopher Hoffrén och Oskar Kallio uppmanar alla unga att våga grunda eget företag fastän det kan verka som ett stort projekt. Bild: Patrik Lindström

Att starta ett företag när man är ung kan kännas skrämmande för många, men Oskar Kallio, Kevin Molnár och Christopher Hoffrén som driver MobiBath hoppas att fler unga skulle våga ta steget och bli egenföretagare.

De tre killarna är i tidiga 20-års åldern och har känt varandra sedan barnsben. Alla har haft ambitioner att grunda sitt eget företag länge och det här året grundade de äntligen Mobibath som hyr ut en badtunna. De flesta av deras kunder vill ha badtunnan till fester.

– Jag och Oskar har ända sedan högstadiet pratat om att starta något företag tillsammans så tanken har funnits länge, berättar Molnár.

Hoffrén har också länge varit intresserad av livet som egenföretagare.

– Jag har vuxit upp med en pappa som har ett eget företag. Han har inspirerat mig att prova på samma saker som han gör, säger Hoffrén.

Mycket hjälp

Det har krävt långa nätter framför datorn när killarna har försökt luska ut svar på frågor som kan uppstå när man driver sitt eget företag men de sköter allting själva. När de har stött på problem har hjälpen ändå alltid funnits nära till hands.

– Det verkar som att ung företagsamhet uppskattas mycket. Jag skulle påstå att ju yngre du är när du börjar desto mera hjälp får du, säger Kallio.

Skapa sin egen lycka

Hoffrén har fast anställning som långtradarschaufför men både Kallio och Molnár funderade liksom många andra unga vad de ska hitta på att göra under sommaren. Kallio har sommarjobb inom militären och Molnár driver själv ett företag som sysslar med it-stöd, men de ville ändå göra någonting till.

– Det diskuteras så ofta att unga inte har hittat sommarjobb men det finns ju alltid den möjligheten att man själv ordnar det. När vi var tonåringar var det många som klagade att de inte hade sommarjobb men samtidigt fanns det massor av gräsmattor som var oklippta. Man måste skapa sin egen lycka, säger Kallio.

Som råd till andra unga som vill bli sin egen chef säger han att man inte ska fundera för mycket utan bara köra när man kommer på en bra idé.

– Vi har haft många idéer som kunde ha blivit riktigt bra men sen började vi överanalysera dem. Då hittar man bara massor negativa sidor och glömmer bort de positiva, säger Kallio.

Hoffrén påpekar ändå att det är viktigt att ha en plan för företaget innan man sätter i gång, men att det inte heller gör någonting fastän allting inte går som planerat.

– Många verkar vara rädda för att misslyckas, men det gör man aldrig utan man får bara en till erfarenhet i ryggsäcken, säger han.