Unga i Tenala vill ha mer tid tillsammans

Skoj. Att ta sig fram hasande på en handduk tyckte blivande ungdoms- och fritidsinstruktören Jessica Sandberg och Emil Gustafsson var en rolig stafett. Bild: Johanna Lemström

Den här vintern har ungdomar i Tenala under åtta måndagskvällar umgåtts i församlingens lokal Downstairs under ledning av fyra vuxenstuderande. Lyckat, tycker alla inblandade.

Åtta måndagskvällar har fyra vuxenstuderande som studerar till ungdoms- och fritidsinstruktörer vid Axxell drivit projekt Måndaxöppet för unga i Tenala som en del av sin studiepraktik.

Projektet avslutades i måndags och får klart godkänt av Tenalaungdomarna.

– Jag önskar det kunde fortsätta. Helst skulle det få vara någon verksamhet varje kväll, säger Emil Gustafsson.

Mat och spel gick hem

Angelina Forsström håller med. Det har varit trevliga måndagar med både roligt och lärorikt program.

– Jag tyckte speciellt mycket om den gången då vi lagade mat tillsammans. Vi gjorde tacos. Också spelkvällarna var roliga, säger hon.

Att spela brädspel, kortspel och andra spel var så populärt att det blev två sådana kvällar. Frågekvällar på temat sex och sånt blev det också två av, liksom lekkvällar. En av måndagarna talade man ekonomi med ungdomarna.

Lekar i lag

Den här veckan då man satte punkt för Måndaxöppet, åtminstone i den här formen, hölls den andra lekkvällen.

Inledningsvis blev det en stafett där ungdomarna och ledarna tävlade i mixade lag. Det gjorde man också i tävlingen där man med hjälp av en ballong skulle fälla fem plastmuggar som stod på en bordskant. Skrattet var hela tiden nära för alla.

Fästa vid varandra

Flera av ungdomarna säger att de och ledarna kommit varandra nära, att de fått förtroende för de blivande ungdoms- och fritidsinstruktörerna.

– Man kan prata med dem om allt, är omdömet som ungdomarna ger.

En av de studerande och arrangörerna, Ann-Christine Sundholm, håller med.

– Det har varit värdefullt att bara finnas här för dem, att ha en plats att vara på med soffor att hänga i. Det har nog varit det viktigaste för ungdomarna. Vi är tacksamma för att församlingen lånat oss lokalen.

De tre andra studerandena Jessica Sandberg, Emmy Randström och John Grop nickar instämmande.

John Grop som snart ska bli pappa ger ytterligare ett exempel som visar hur de och ungdomarna hittat varandra:

– Jag ska snart bli pappa och några av ungdomarna här har hjälpt till med namnförslag för barnet.

Kanske någon fortsättning?

Att det nu var sista Måndaxöppet känns vemodigt också för ledarna. Själva har de inte möjlighet att fortsätta med projektet ens om det blev en fortsättning, det har genomförts på egen tid och helt frivilligt.

Deras handledare, ungdomsledaren Mikael Sandell på stadens ungdomsbyrå, kan inte lova något säkert men säger att planerna för utvidgad verksamhet i Tenala finslipas just nu.

– Fortsatt Måndaxöppet blir det inte, men kanske något annat.

Varje fredag har man redan nu unccakväll på Bygdegården och på onsdagar har församlingen ungdomsverksamhet i församlingshemmets källarplan. Platsen är densamma som Måndaxöppet hållits på.

Mer bland ungdomarna

Därtill har de av stadens ungdomsledare som har Tenala som sitt ansvarsområde vistats mer i Höjdens skola, visat upp sig och funnits där för ungdomarna.

– Att vi varit mer synliga tror jag att kan ha bidragit till att Tenalaungdomarna också blivit litet mer rörliga eftersom de lärt känna oss bättre. Senast i lördags kom några in till unccan i Ekenäs, säger Mikael Sandell.

Han har också planer på gemensamma grejer för unga i Ekenäs, Tenala och kanske Karis.

– Litet som lekfulla bykamper.

Tyst om rallyn

Att man valt att satsa litet extra på ungdomarna i Tenala beror bland annat på att det fanns en klar beställning på det.

I fjol somras var många upprörda över upprepade mopedrallyn genom byn. Ungdomarna sa att de hade för litet att göra, att det bidrog till mopedrallyna.

– Nu har det varit ganska tyst på sociala medier en längre tid om det, säger Mikael Sandell.

Om ungdomarna tagit till sig av oro och kritik, vuxit till sig, haft annat att göra eller om orsaken är att det varit litet väl kallt för mopedåkande får vara osagt.

Mer läsning