Ung kvinna anhållen för stöld och intrång i Karis

Kända. De två kvinnor som misstänks för stöld och intrång hos en äldre kvinna i Karis är kända för polisen sedan tidigare, säger undersökningsledaren Mats Sjöholm. Bild: VN-arkiv/Lina Enlund

Det var på förmiddagen den 26 februari som en äldre kvinna i Karis fick besök av tjuvar. Nu har polisen anhållit en misstänkt, en kvinna född 1995.

För en dryg vecka sedan trängde sig två personer in hos en äldre kvinna i Karis och stal en betydande summa pengar i kvinnans hem. Intrånget skedde utan samtycke. Polisen har också fått vetskap om andra motsvarande händelser i Karis, men det har stannat vid försök.

Dessutom har det registrerats en brottsanmälan för grov stöld i Somero dagen innan fallet i Karis. Tillvägagångssättet har varit likadant, även här stals kontanter.

Snabba ryck

Polisinrättningen i Västra Nyland har varit snabb i vändningarna. Tisdagen den 26 februari hade den äldre kvinnan besök av tjuvarna, den 28 februari informerade polisen allmänheten om den grova stölden och nu har man redan en person anhållen.

– Polisens förundersökning har framskridit riktigt bra, säger undersökningsledaren, kriminalkommissarie Mats Sjöholm.

Det är en kvinna född 1995 som anhållits, hennes kompanjon misstänks vara en kvinna född 1972.

– Kvinnorna är kända av polisen sedan tidigare. De har tidigare haft att göra med polisinrättningen i inre Finland, dit bland annat Tammerfors och Jyväskylä hör.

I början av förundersökningen visste polisen inget om identiteten hos de misstänkta.

– Men på basis av våra egna åtgärder och utredningar lyckades vi ganska snabbt få reda på deras identiteter, säger Sjöholm.

Framställan till rätten

Polisen gör en häktningsframställan till Västra Nylands tingsrätt för den anhållna kvinnans del i morgon torsdag.

– Den andra misstänkta personen är efterlyst, men det är bara en tidsfråga innan gripandet kommer att ske.

De två kvinnorna misstänks för ett flertal andra brott runtom i landet. Polisinrättningen i sydvästra Finland informerade den 4 mars om liknande brott i Vittis och Eura. Det finns skäl att misstänka de två kvinnorna också för de här brotten.

Utredningen av brottshelheten har koncentrerats till polisinrättningen i Västra Nyland, närmare bestämt gruppen för krävande brottsutredning vid Raseborgs polisstation. Förundersökningen görs i samarbete med andra polisinrättningar, bland annat den i Sydvästra Finland.

Varför är det just ni som sköter utredningen?

– Det beror på att det var vi som kom på kvinnornas identitet och så har ju en del av brotten gjorts här, svarar Sjöholm.

Förundersökningen fortsätter med förhör samt insamlande av bevis. I och med att det handlar om en rätt så omfattande brottsvåg räknar man med att det kan dröja till sommaren innan förundersökningen är klar.

– En eventuell behandling i tingsrätten blir det likaså tidigast i början på sommaren.

Ring 112 vid nöd!

Mats Sjöholm påminner om att det är viktigt att man diskuterar saker som har med säkerhet att göra med sina äldre närstående. Det är värt att poängtera att det inte lönar sig att förvara större mängder kontanter hemma. Man bör också fundera igenom var man förvarar annan värdefull egendom.

– Man är inte skyldig att öppna dörren åt en främmande person, inte ens fast personen ber om ett glas vatten eller om att få använda toaletten. Om en person ändå lyckas ta sig in och man blir utsatt för brott, så skall man så fort som möjligt kontakta Nödcentralen.

Det lönar sig att försöka komma ihåg den objudna gästens kännetecken.