Ung Ekenäsdiktare belönades

Prisbelönad skribent. Ellinore Lindberg kammade hem tredje pris i Arvid Mörne-tävlingen med diktsviten Mens rea.  Bild: Märta Nummenmaa

Ekenäsbördiga Ellinore Lindberg knep tredje pris i SFV:s Arvid Mörne-tävling i dikter. Hennes diktsvit handlar om våld i nära relationer och det gripande språket ledde till vinst.

23-åriga Ellinore Lindberg har alltid varit intresserad och bra på att skriva, men har aldrig tävlat med något verk. Det här ändrade i januari då hon lämnade in diktsviten Mens rea som består av åtta dikter.

Lindberg bor för tillfället i Umeå där hon studerar juridik för tredje året. Lindberg är född i Ekenäs och uppvuxen i Tenala. Hon känner sig ändå mer som en Ekenäsbo än Tenalabo.

– Jag flyttade till Ekenäs då det var dags för mig att börja gymnasiet och nu bor också mina föräldrar där.

Lindberg säger att intresset för att skriva till stor del beror på att hon som liten läste väldigt mycket. I högstadiet skrev hon dagbok och sporadiskt kreativa verk, men allt hon skrev höll hon för sig själv.

– I gymnasiet skrev vi väldigt mycket och då fick jag lägga mitt personliga skrivande åt sidan för en stund, men nu har jag fått i gång skrivandet igen.

Hur kändes det då du fick höra att du hade vunnit tredje pris i Arvid Mörne-tävlingen?

– Jag var superglad! Det är första gången jag får ett pris i en tävling och det är väldigt roligt att se att duktiga människor inom området ser något i mina dikter.

Skrivprocessen och inspiration

Diktsviten är de första egentliga dikterna som hon skrivit. Hon såg Arvid Mörne-tävlingen som en bra chans att gå i gång det kreativa skrivandet. Det skiljer sig en hel del från skrivandet på juridikskolan.

– Poesin är fri och det blir som en sorts motvikt till mina studier. Mitt skrivande blev på sätt och vis sämre då jag började studera juridik. Det blev mer styrt och vetenskapligt helt enkelt.

I november i fjol började Lindberg aktivt läsa dikter och processade sedan texter i huvudet en lång period innan hon lyfte pennan till pappret.

– Jag funderar mycket innan jag börjar skriva. Jag processar en längre tid och sedan kommer allt på en gång när jag väl börjar skriva. I januari skickade jag in mitt bidrag.

Lindberg hade inte tänkt ha något visst tema för sin diktsvit, men det kom av sig självt efter att hon hade skrivit.

– Jag insåg att det fanns ett tema efter att jag hade skrivit en stor del av diktsviten. Det växte fram med tiden helt enkelt. Mycket handlade om brustna relationer i familjen och sexuellt våld. Det är ett område inom juridiken som jag vill jobba med i framtiden också. Skillnaden här är att jag kan kritisera juridiken i min diktsvit – det kan jag ju inte göra annars.

Hon säger att vad som helst kan inspirera hennes skrivande. Det kan vara en TV-reklam, musik eller ett meddelande som blir fel i autocorrect. Uppmuntrande ord motiverar hennes skrivande. Till den gruppen av människor hör bland annat lärare och hennes föräldrar.

– Mina föräldrar är väldigt uppmuntrande. En stor inspiration för mig är speciellt att se min mamma som verkligen har ett brinnande intresse för att skriva.

Ellinore Lindbergs mamma Camilla Lindberg vann tredje pris med en dikt i Solveig von Schoultz-tävlingen år 2004.

– Jag har faktiskt aldrig läst någon av hennes dikter så där vet jag inte om vi har ett liknande sätt att skriva. Jag har läst många av hennes reportage och recensioner då hon jobbade som kulturredaktör på Västra Nyland och där märker jag i alla fall att vi är lite lika i vårt sätt att skriva.

Språket är hennes styrka

Bäst skriver Lindberg då det regnar ute. Det bästa tipset för skrivande som Lindberg kan ge är att bara slappna av och skriva.

– Jag låste mig då det var dags att börja skriva och jag bad Thomas Lundin om hjälp. Han sade: "Jag vet att du kan – skriv". Det fick mig att komma i gång. Utöver det är det viktigt att läsa olika texter. Det är också bra att komma ihåg att texten inte behöver bli bra från början.

Vad tror du att gjorde att din diktsvit vann?

– Den är aktuell och drar paralleller till #meetoo. Jag skulle dessutom säga att jag har ett originellt språk och språket är helt klart min styrka.

Ellinore Lindberg hoppas att de som läser diktsviten reflekterar över ämnet.

– Jag skriver om ett ämne som inte får glömmas bort och jag vill att alla får något utav det jag skrivit.

Vad tänker du göra med vinstsumman?

– Jag vill resa med en del av pengarna, kanske till Skottland. Jag vill dessutom uppmuntra mitt eget skrivande. Jag borde kanske åka till regniga England och skriva där, skrattar hon.

Mer läsning