UNC laddar för sin första säsong

Nytt uppdrag. I fjol lotsade Ville Schoultz Sun City till division 1-kval. Nu skall han leda United Newland Crusaders som spelar på den nästhögsta inhemska nivån. Bild: Lina Enlund

Det återstår drygt två månader innan årets upplaga av division 1 i amerikansk fotboll kör i gång. Efter en lång paus kommer serien att ha ett västnyländskt inslag i form av United Newland Crusaders.

I fjol spelade Hangölaget Sun City amerikansk fotboll i division 2 och Lojolaget Lions höll till i division 3. Den här säsongen kommer flera av spelarna från dessa lag att spela i division 1 och den nya föreningen United Newland Crusaders med säte både i Hangö och i Lojo. Laget spelar hemmamatcher på båda orterna.

– Även om det är två föreningar som slagits ihop så har det inte varit några problem. Det känns verkligen som en ny förening, säger Ville Schoultz.

I fjol tränade han Sun City som förlorade division 2-finalen – och samtidigt kvalet till division 1 – mot Eagles. Trots förlusten så fick Sun City en plats i division 1 tack vare att föreningen placerade sig tillräckligt högt i klubbrankingen som gjordes av förbundet när säsongen tog slut.

En plats som tilldelades UNC är resultatet av att Lions och Sun City slog ihop sina verksamheter. Ville Schoultz säger att idén om det här projektet redan föddes under fjolåret.

– Allting började med att vi hade ett utbyte av tränare och spelare. Vi kände till tankarna om det är under säsongen men det påverkade inte våra matcher med Sun City.

Väggen kom emot

Genom skapandet av UNC hoppas de aktiva att det skall bli möjligt att spela amerikansk fotboll på en hög nivå i Västnyland. Både i Sun City och Lions hade man mer eller mindre nått så långt som det var möjligt.

– Spelmässigt kunde vi säkert ha klarat oss i ettan men det handlade också om resurser. I de dåvarande formaten fanns det inte resurser, vare sig i Lojo eller i Hangö, för att spela i en högre serie än tvåan. Ur personlig synvinkel var det här rätt väg att gå, säger Schoultz.

Flera av spelarna valde att fortsätta i UNC, men det fanns också några som valde att inte följa med uppåt i seriesystemet. Det tycker Schoultz är synd.

– Jag hade gärna sett att flera skulle ha fortsatt med oss. Men kanske de tilltalas av vår satsning i framtiden och väljer att återvända. Just nu har vi en trupp bestående av bra spelare från division 1 och 2 samt intressanta förstärkningar.

Spännande trupp

Däremot har flera viktiga kuggar valt att fortsätta. Schoultz beskriver sitt lag som bra och säger att truppen består av goda individer med fina kvaliteter. I laget finns också spelare som Sebastian Berndtsson, Juho Jäntti och Richard Helenius. Alla tre har landslagserfarenhet.

Av dem har speluppläggaren Berndtsson en stor roll. Han anslöt till Sun City i fjol efter några år i ligan och Schoultz säger att det är viktigt att ha en spelare av Berndtssons kaliber i laget.

– Han kom till oss för att få speltid och vi ser gärna att vi kan fostra finländska speluppläggare. I ligan är det ofta så att speluppläggarna utgörs av utländska förstärkningar.

Och på tal om förstärkningar, även UNC har några utländska namn i sin trupp. I det här skedet har laget kontrakterat fem stycken spanjorer men i division 1 får lagen också att ha två amerikanska förstärkningar i sin trupp.

– Vi vill dessutom ha lokala spelare i laget och vi hoppas aktivera ungdomar. Det finns en grym potential i vårt område och det geografiska läget är bra med tanke på eventuella spelare från till exempel Åbo eller Helsingfors, säger Schoultz.

Första försöket

3 juni inleds UNC:s säsong med en bortamatch mot Indians. Schoultz säger att hans lag har tränat hårt och att samarbetet med tränarstaben fungerat bra. Tränarstaben är stor, vilket också krävs på den här nivån.

– Vi har både kvantitet och kvalitet. Även om vi har slagit ihop oss så har det inte uppstått några problem, i princip har vi haft samma syn på den taktiska biten.

Det är förstås svårt att säga hur långt UNC kan utveckla sin verksamhet och var föreningen eventuellt kan landa. Men en delorsak till sammanslagningen var att föreningarna på det här sättet hoppas att det en dag skall finnas ett västnyländskt lag i ligan.

– I tävlingsidrott vill man alltid vinna men som ny förening har vi också andra saker att tänka på. Sett ur ett tränarperspektiv är målet att skapa en bra träningskultur och man måste komma ihåg att vårt projekt är nytt, säger Ville Schoultz.

Division 1 i amerikansk fotboll

Fem lag deltar: Wolverines (Helsingfors), East City Giants (Helsingfors), Indians (Kouvola), Egales (Kotka) och United Newland Crusaders.

Lagen spelar en dubbel serie. De fyra bästa går till semifinaler och segrarna där gör sedan upp i finalen.

År 2017 vann Steelers från Kuopio finalen och spelar nu ligan, medan Jaguaarit från Jyväskylä fortsätter i division 2. Nya lag i serien är Crusaders och Eagles.

Serien inleds den 25 maj. Crusaders spelar sin första hemmamatch den 9 juni i Hangö mot Eagles.