Ulrich Meleke flyttar till Israel: "Klubbarna har fått upp ögonen för oss"

Ny adress. Ulrich Meleke har hört till EIF:s bästa spelare, nu flyttar han till Israel. Bild: Arkivfoto/Thomas Sundström

Sent på torsdag kväll meddelade Ekenäs IF att mittbacken Ulrich Meleke fortsätter sin säsong i Israel och Hapoel Tel Aviv. EIF:s manager Peter Haglund berättar att den ekonomiska ersättningen är god.

För ungefär ett år sedan lånade EIF Paul Akoukou till israeliska Beitar Jerusalem. I går kväll bekräftade EIF att en ny spelare lånas till Israel – mittbacken Ulrich Meleke. Precis som i Akoukous fall spelar Melekes nya klubb, Hapoel Tel Aviv, i den israeliska ligan. Och om Akoukous gick till en stor klubb, kan man konstatera att Meleke i fortsättningen spelar med en ännu större klubb.

– Förstås är vi glada för att EIF nämns i sådana här sammanhang och det betyder att olika klubbar har fått upp ögonen för vår verksamhet. Men det handlar inte endast om att föreningar är intresserade av våra spelare, det är också enklare för oss att hitta nya spelare, säger Peter Haglund.

Meleke lånas till Hapoel för resten av säsongen och det finns en option som möjliggör att den israeliska klubben kan köpa honom nästa år. Vid första anblick påminner det mycket om avtalet som EIF skrev i Akoukous fall, men Haglund säger att det finns skillnader i de två kontrakten.

– Vi har lärt oss en del från senast och nu är själva lånesumman högre medan köpesumman är lägre.

Redan nämnda Akoukou spelar inte längre i Israel och han har kontrakt med EIF för den här säsongen. Däremot har han inte spelat en minut i Ekenäslaget och kommer antagligen heller inte att göra det. Haglund berättar att det är möjligt att sälja honom fram till 3:e september och managern säger att EIF med största sannolikhet lyckas hitta en ny klubb åt mittfältaren.

– Flera europeiska klubbar är intresserade och han testas mycket just nu.

Ersättare från Rumänien

Serieledande EIF lyckades också knyta till sig en spelare under övergångsfönstrets sista dag. Det var Gassama Aboubacar (24 år) som senat har spelat i rumänska ligan. Aboubacar är mittback och Haglund räknar med att det är en fullgod ersättare till Meleke.

– Han är rutinerad och för tillfället är han säkert mera klar som spelare än vad Meleke är. Även om Meleke förstås går en fin framtid till mötes.

Den nya mittbacken kan spela måndagens bortamatch mot AC Oulu och kan alltså vara med om att slå nytt poängrekord för EIF i division 1-sammanhang. Under sina tidigare år i landets nästhögsta serie har EIF aldrig samlat ihop flera än 31 poäng på en hel säsong. I år har EIF redan i det här skedet 31 poäng och leder dessutom serien.

– Så klart känns det bra att vara i toppen av tabellen men vi försöker att hålla känslorna borta. Just nu är det viktiga att ta en match i taget och efter säsongen får vi se om vi är otroligt glada eller besvikna, säger Peter Haglund.