Två VM-guld i lagtävlingar gav unik titel för Krister Holmberg

Guldlag. Tomi-Pekka Heikkilä (fr.v.), Krister Holmberg och Heikki Lähdekorpi erhöll titeln årets skytt i Finland. Det är första gången den utnämningen går till ett lag. Bild: Lassi Palo/Finlands sportskytteförbund

Sportskytte Krister Holmberg har haft en lång och fin karriär i skytte på rörligt mål. Under helgen nådde han en ny unik framgång då han ingick i det lag som utsågs till årets skytt i Finland.

Skytteförbundet höll sin prisutdelning på lördagen i Kisakallio i samband med en galakväll och för första gången någonsin gick nu titeln årets skytt till ett lag. Krister Holmberg från Raseborgs Skyttar vann tillsammans med Tomi-Pekka Heikkilä (Kymppi 64) och Heikki Lähdekorpi (Satakunnan Ampujat) två lagguld på rörligt mål vid VM-tävlingarna i tyska Suhl i somras.…

– Det känns nog bra. Förstås kan man litet fundera på om det här beror på att de andra skyttarna hade ett litet sämre lag och det saknades någon riktigt stark individuell kandidat. Samtidigt skall vi inte sticka under stol med det faktum att vi gjorde bra i från oss, säger Krister Holmberg.

Till årets tränare valdes Satu Pusila, medan skeetskytten Nina Aaltonen från Raumo blev årets unga skytt.

Vid premieringarna uppmärksammades Holmberg också med ett stipendium, medan Sebastian Långström från Kyrkslätt SF tillsammans med sina lagkamrater fick ett specialomnämnande för segern i European Youth League nu i höstas.

Jämna lag

Finlands trio Heikkilä-Holmberg-Leppänen vann i VM lagtävlingen i såväl normal- som blandloppet med luftgevär. I normalloppet samlade Finland ihop 1 718 poäng totalt och slog silverlaget Sverige med fem poäng, medan segermarginalen i blandloppet var 11 poäng. Också då var Sverige tvåa.

– Båda tävlingarna var ganska likartade och vi vann på vår jämnhet. Det är det som brukar krävas i lagtävlingar. På förhand visste vi också om att vi har chanser till vad som helst – förutsatt att ingen skjuter bort sig.

Och det gjorde ingen den här gången. I stället blev det två VM-guld som i sin tur gav titeln årets skytt.

– Lagtävlingarna brukar ibland falla litet i glömska och det är aningen synd. Ser man på nivån i ett land säger lagtävlingarna kanske mera än vad en individuell framgång gör. Det visar också att det finns bredd, säger Holmberg om den historiska utnämningen.

Andra gången

Också 1978 utsågs tre skyttar till årets skytt, men då handlade det om tre världsmästare i skilda grenar – Paavo Palokangas, Seppo Mäkinen, samt Juha Rannikko. Krister Holmberg utsågs å sin sida till årets skytt år 2003 efter att ha blivit Europamästare i blandlopp. De tävlingarna hölls i Göteborg.

– Jag kom faktiskt inte på rak arm ihåg vilket år det var, men som tur var kunde jag kolla på pokalen. Så nu minns jag det kanske för en tid framåt, säger 44-åriga Holmberg som varit med i världseliten i över två decennier.

Senast Finland vann ett VM-guld i dylika sammanhang var 1998. Också då ingick Krister Holmberg i laget.

– Då sköt jag tillsammans med Pasi Vedman och Vesa Saviahde. Vi hade ett starkt lag på den tiden och vi höll länge ihop. Men efter det har sedan sammansättningarna ändrat, men hittills har jag rymts med, säger Holmberg.

Fortsättning följer?

Samtidigt har förutsättningarna också förändrats. Då, 1998 i Milano, var rörligt mål ännu en OS-gren vilket också märktes på både deltagandet och satsningarna.

– Intresset var mera världsomfattande. Nog är toppen fortsättningsvis hård och det krävs ungefär samma poäng som tidigare för att vinna, men toppen är smalare. Därför värdesätter jag trots allt VM-guldet från 1998 högst. Men samtidigt gjorde vi bra i från oss i år också.

Och visst finns det möjligheter till nya framgångar. Även om han i somras efter VM var ganska försiktig i sina kommentarer ser Krister Holmberg nu igen framåt.

– Det känns nog som om jag siktar på luft-EM i vinter i Maribor och sedan EM i Baku i sommar. Det börjar vara den tiden på året som skytte börjar smaka och någonting måste man göra på kvällarna. Och kommer det sedan en yngre skytt och petar mig så gör han det. Där är det så, säger Krister Holmberg.

Årets skytt: VM-guldlaget i rörligt mål Tomi-Pekka Heikkilä (Kymppi 64), Krister Holmberg (Raseborgs Skyttar), Heikki Lähdekorpi (Satakunnan Ampujat)

Årets tränare: Satu Pusila (tränare för bl.a Vesa Törnroos och Mopsi Veromaa)

Årets unga skytt: Niina Aaltonen (Rauman Seudun Urheiluampujat)

Årets överraskning: Hanna Lempola (Sibbo Skyttegille)

Cupen för toppskyttar, segrare: Tomi-Pekka Heikkilä (Kymppi 64)

Specialomnämnande, diplom: bl.a. segerlaget i European Youth League med luftgevär 10 (Marianne Palo, Jenna Kuisma, Sebastian Långström, Cristian Friman)

Mer läsning